Drept Penal Special: ultraj, infractiuni

Incarcat la data: 27 Mai 2010

Autor: noemy andreea

Pret: 50 credite

Numar pagini: 13

Tip fisier: zip

Marime fisier: 32 kb

1. Definitie. Ultrajul consta, in conformitate cu dispozitiile art. 239 C.p., in “insulta, calomnia ori amenintarea savarsita nemijlocit sau prin mijloace de  comunicare directa, contra unui functionar public care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat, aflat in exercitiul functiunii ori pentru fapte indeplinite in exercitiul functiunii”.

Insulta, calomnia, amenintarea au fost incluse, ca modalitati alternative de realizare, in continutul ultrajului, care se caracterizeaza astfel ca fiind o infractiune complexa.

2. Obiectul juridic. Ultrajul are ca obiect juridic special relatiile referitoare la respectul datorat autoritatii de stat. Fiind o infractiune complexa, ultrajul are si un obiect juridic secundar,  care consta fie in relatiile sociale referitoare la demnitatea persoanei, fie in relatiile sociale referitoare la libertatea morala a persoanei.
Prin functie ce implica  exercitiul autoritatii de stat se intelege acea functie care confera functionarului atributii, care nu ar putea fi indeplinite  fara exercitiul autoritatii de stat, adica fara  competenta de a da dispozitii si de a lua masuri necesare pentru respectarea lor.

3. Obiectul material. Infractiunea de ultraj, in forma sa simpla (art. 239 alin. 1 C.p.) nu are un obiect material. Un asemenea obiect  exista insa in cazul formei agravate a infractiunii care se realizeaza prin lovire sau orice alte acte  de violenta, precum si prin vatamare corporala. in acest caz, obiectul material al infractiunii consta in corpul victimei.
4. Subiectul. Legea nu cere subiectului infractiuni de ultraj vreo calitate speciala , ceea ce inseamna ca infractiunea poate fi savarsita de orice persoana.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Drept Penal Special: ultraj, infractiuni". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSdrept penaleaster special party
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...