Curs Drept penal general

Incarcat la data: 22 Decembrie 2009

Autor: ionut-daniel

Pret: 100 credite

Numar pagini: 376

Tip fisier: zip

Marime fisier: 1041 kb

NOTIUNI INTRODUCTIVE REFERITOARE LA DREPTUL PENAL
1. Definitia, obiectul si caracterele dreptului penal
In doctrina, dreptul penal are o diversitate de definitii, care pot fi grupate in trei categorii: filosofice, sociologice si juridice. In prima categorie includem definitiile acelor autori care privesc norma penala ca fenomen filosofic, deci ca un produs al constiintei umane. Una dintre definitiile filosofice reprezentative este cea a ilustrului filosof Immanuel Kant, care, in lucrarea Principes metaphysiques du droit, sustinea ca dreptul penal este "dreptul pe care il are suveranul de a cauza o suferinta supusilor sai, cand acestia savarsesc o infractiune". Justificat, in doctrina i s-a imputat acestei definitii ca identifica in mod gresit dreptul penal obiectiv cu dreptul penal subiectiv.


La alti autori care definesc dreptul penal, aspectul filosofic este imbinat cu aspecte sociologice. Astfel, penalistul francez Ortolan, in lucrarea Elements du droit penal, sustine ca dreptul penal este o conceptie a mintii omenesti, dedusa din raporturile individului cu societatea, in temeiul careia societatea are dreptul de a "inflige o suferinta" aceluia care "violeaza legile", suferinta proportionala cu violarea savarsita.
In acelasi sens, Georges Vidal, fost profesor la Toulouse, in Cursul de drept criminal, sustine ca dreptul penal este "acela care restabileste linistea in spirite" si asigura apararea valorilor fundamentale, amenintand cu pedepse si, la nevoie, chiar pedepsind pe cei care nesocotesc legile prin care sunt aparate aceste valori fundamentale.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs Drept penal general". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: DREPTCURSdrept penal
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan