Drept penal - parte generala

Incarcat la data: 24 Februarie 2010

Autor: ghidiu ioana

Pret: 80 credite

Numar pagini: 41

Tip fisier: zip

Marime fisier: 62 kb

Dreptul penal: poate fi definit ca fiind acea ramura a sist unitar de drept,format dintr-o totalit de norme juridice prin care se stabilesc faptele considerate infractiuni,felul acestora,sanctiunile ce se aplica in cazul comiterii lor si dreptul statului de a trage la rasp pen persoanele care savarsesc infractiuni,in scopul apararii valorilor sociale fundamentale.

Caracteristici
- dr. penal are autonomie in raport cu celelalte ramuri de drept,reglementand un domeniu distinct de relatii sociale,respectiv cele care privesc relatiile sociale de lupta contra infractiunilor.
- dr.penal are o structura unitara,deoarece dispozitiile sale din partea generala sau din partea speciala se completeaza reciproc,neputand exista unele fara altele.
- dr penal este format dintr-o totalit de norme juridice care reglem o anumita sfera de relatii sociale,cele de lupta contra criminalitatii.
- normele dr penal stabilesc faptele considerate infractiuni,cond de tragere la rasp penala a persoanelor ce le savarsesc,precum si sanctiunile ce trebuie aplicate in cazul incalcarii lor.
- normelepenale se aplica in scopul ocrotirii statului de drept,precum si a ordinii de drept impotriva faptelor socialmente periculoase.
OBIECTUL DR.PENAL
Dr penal are un obiect propriu de reglem si anume o categorie aparte de relatii sociale,relatii create in jurul si datorita valorilor sociale a caror aparare depinde existenta si dezvoltarea societatii.
- obiect al unei ramuri de drept il constituie anumite relatii sociale care trebuie sa fie reglementate juridic.
Relatiile sociale care revin dr penal privesc activitatea sociala de lupta impotriva infractiunilor prin tragerea la rasp penala a celor ce savarsesc infractiuni.
OBIECT ial dr penal il constituie numai relatiile sociale zise”represive”sau de constrangere penala care apar numai ca urmare a savarsirii unei infractiuni;pana in momentul savarsirii infractiunii nu exista relatii sociale de aparare si deci nu pot exista raporturi de drept penal.
-normele dr penal reglem nu numai conduita destinatarilor normei penale(oamenii)dupa ce au savrsit o infractiune si au devenit infractori(raport juridic de conflict)da si conduita lor inainte si independent de savarsirea unei infractiuni(raport juridic de conformare)
SCOPUL DR PENAL:
- are ca scop apararea relatiilor impotr infractiunilor a valorilor soc.fundamentale a societatii.
SARCINILE DR PENAL
Aceste sarcini sunt:- crearea cadrului legal care sa faca posibila prevenirea savarsirii infractiunilor.
- determinarea tuturor destinatarilor normei penale sa se abtina de la o conduita neconforma legii penale.
- functia de aparare sociala se exercita de catre stat,prin organele sale specializate,iar prin prsima normei penale se iau masurile de aparare socialas pe care aceste organe de stst le iau in urma savarsirii infractiunilor.
- asigurarea dezvoltarii noilor valori si relatii sociale.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Drept penal - parte generala". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: DREPTCURSdrept penalparte generala
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...