Drept penal - partea generala

Incarcat la data: 10 August 2011

Autor: Ana Maria

Pret: 80 credite

Numar pagini: 84

Tip fisier: zip

Marime fisier: 472896 kb

NOTIUNEA SI TRASATURILE DREPTULUI PENAL

Dreptul Penal reprezinta un ansamblu de norme juridice ce reglementeaza relatiile de aparare sociala prin incriminarea ca infractiunii sub sanctiuni specifice denumite pedepse a faptelor periculoase pentru valorile sociale, fie in scopul ocrotirii acelor valori, fie in scopul prevenirii savarsirii unor infractiuni, fie prin aplicarea unor pedepse celor ce le-au savarsit.

 

Obiectul dreptului penal il reprezinta relatiile de aparare sociala, relatii care pot fi de conformare sau de conflict. Sunt relatii sociale de conformare in sensul ca ele se adreseaza tuturor destinatarilor legii penale, destinatari care trebuie sa aiba o conduita corespunzatoare in raport cu valoarea sociala ocrotita. Sunt relatii sociale de conflict deoarece in momentul in care se incalaca o norma penala cel care a incalcat-o va intra in conflict cu statul si va fi obligat sa suporte consecintele penale ale faptelor sale.

 

Dreptul penal prezinta urmatoarele trasaturi:
a) Este un drept autonom, are o reglementare distincta, propie, reglementare ce o regasim in codul penal, in constitutie, in legi penale complementare, in legi nepenale dar cu dispozitiuni penale precum si in tratate si conventii internationale.

 

b) Caracter unitar in sensul ca exista o unicitate a reglementarii penale, de altfel potrivit art.362 CP, ,,dispozitiile din partea generala a acestuia se aplica si faptelor sanctionate penal prin legi speciale, afara de cazul cand legea dispune altfel’’.

c) Drept public-deoarece in cadrul raporturilor juridice penale apare intodeauna ca subiect dominant statul, stat care are rol atat de a supraveghea respectarea legii cat si de a realiza tragerea la raspunderea penala a celor care savarsesc infractiuni.

 

PRINCIPIILE DREPTULUI PENAL:

 

PRINCIPIUL LEGALITATII – potrivit acestui principiu nici o persoana nu poate fi trasa la raspundere penala decat daca a savarsit o fapta care constituie potrivit unui anumit text de lege infractiune.

 

PRINCIPIUL UMANISMULUI – in conformitate cu care intreaga reglementare penala are la baza respectarea drepturilor omului. De altfel codul penal incrimineaza inclusiv infractiunea de tortura ocrotind astfel pe cel care a savarsit infractiuni de un eventual abuz din partea organelor judiciare .

 

PRINCIPIUL EGALITATII IN FATA LEGII PENALE – potrivit dispozitiilor constitutionale toate persoanele sunt egale in fata legii astfel incat daca se savarseste o infractiune organele judiciare nu fac nici o discriminare In raport cu calitatea pe care o are cel care savarseste infractiuni. Cetatenii sunt egali in fata legii si autoritatilor publice fara privilegii si fara discriminari.Nimeni nu este mai presus de lege.

 

PRINCIPIUL PREVENIRII SAVARSIRII UNOR NOI INFRACTIUNI – prin dispozitiile codului penal si a celorlalte legi penale legiuitorul a incriminat toate faptele de o gravitate sporita atragand in acest sens atentie destinatarilor legii penale ca in masura in care vor incalca normele penale li se vor aplica pedepse.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Drept penal - partea generala". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: DREPTdrept penalnorme juridice
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...