Drept penal special - infractiuni asupra persoanei

Incarcat la data: 22 Februarie 2010

Autor: Dan Alina

Pret: 100 credite

Numar pagini: 114

Tip fisier: zip

Marime fisier: 181 kb

A. Obiectul juridic generic il constituie relatiile sociale care privesc apararea persoanei privita sub totalitatea atributelor sale (viata, integritatea corporala, inviolabilitatea sexuala, libertatea, demnitatea).
Toate aceste infractiuni prezinta un ridicat grad generic de pericol social, determinat, pe de o parte, de importanta valorilor sociale ce constituie obiectul protectiei penale si de gravele urmari pe care le poate avea pentru comunitate savarsirea acestor infractiuni, iar pe de alta parte, de faptul ca infractiunile contra persoanei se realizeaza, de regula, prin utilizarea unor mijloace sau procedee violente si au o frecventa deseori mai ridicata in raport cu alte categorii de infractiuni .

B. Obiectul juridic special il constituie relatiile sociale referitoare la fiecare din atributele esentiale ale persoanei (viata, integritatea corporala, libertatea, demnitatea etc.) si privite ca drepturi absolute ale acesteia, opozabile tuturor, erga omnes . Aceste drepturi, denumite si drepturi personale nepatrimoniale, sunt in¬se¬parabil si indisolubil legate de persoana omului, prin ele este garantata si se ocro¬teste personalitatea omului, atat sub aspect fizic, material impotriva faptelor care aduc atingere existentei fiintei umane ori integritatii sale corporale, cat si sub aspectul drepturilor persoanei de a se manifesta in mod liber in societate cu respectarea atri¬butelor personalitatii sale (libertatea de a actiona, demnitatea, inviolabilitatea sexuala, a secretului etc.). in doctrina penala, de asemenea, se recunoaste ca in sfera pro¬tectiei penale sunt cuprinse acele drepturi absolute, legate intim de persoana umana, denumite si drepturi ale personalitatii, care sunt garantate prin relatiile instituite de stat pentru a apara diferitele atribute fundamentale ale omului .
C. Obiectul material il reprezinta corpul victimei atunci cand prin actiunea (inac¬tiunea) ilicita sunt vizate valori precum: viata, integritatea corporala, sanatatea, liber¬ta¬tea fizica ori viata sexuala. Este indiferent daca acel corp apartine unei persoane tinere sau in varsta ori daca persoana este sau nu in plenitudinea facultatilor fizice sau psihice. Este necesar ca persoana respectiva sa fie in viata, iar faptuitorul sa actioneze asupra corpului acesteia.
2. Subiectii infractiunilor
A. Subiectul activ nemijlocit (autor) al infractiunilor contra persoanei, de regula, poate fi orice persoana, deoarece legea nu prevede cerinta ca subiectul sa aiba vreo calitate; totusi la unele infractiuni legea cere ca subiectul activ sa aiba o anumita calitate, de pilda, la pruncucidere (subiectul trebuie sa aiba calitatea de mama a noului nascut), sau la infractiunea de incest (subiectul trebuie sa fie ascendent, des¬cendent ori frate-sora). La unele infractiuni, calitatea subiectului activ atrage inca¬drarea faptei intr-o varianta agravata a infractiunii ca, de exemplu, la uciderea din culpa cand subiectul activ este conducatorul de autovehicul.
De regula, infractiunile contra persoanei se pot comite si in participatie (pluralitate de subiecti activi), fie ca este vorba de participatie proprie, fie improprie. Uneori nu este posibila participatia (cazul infractiunilor neintentionate) ori nu sunt posibile decat anumite forme de participatie (de pilda, coautoratul nu este posibil decat in cazul infractiunilor intentionate si care nu se savarsesc in persoana proprie).
B. Subiectul pasiv sau victima este persoana fizica ale carei viata, integritate fizi¬ca, sanatate, libertate sau demnitate au fost lezate prin savarsirea faptelor incri¬minate.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Drept penal special - infractiuni asupra persoanei". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSDrept Penal Specialinfractiuni de fals
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...