Drept penal special

Incarcat la data: 29 Septembrie 2011

Autor: rosu ramona elena

Pret: 80 credite

Numar pagini: 102

Tip fisier: zip

Marime fisier: 89232 kb

INFRACTIUNILE CONTRA PERSOANELOR

I.  OMUCIDEREA OMORUL (art.174 C.pen):


1.Continutul legal:“Uciderea unei persoane, se pede cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi. Tentativa se pedepseste. »

 

2.Conditii preexistente :
2A. Obiectul infractiunii :
- generic-este format din relatiile sociale care privesc apararea persoanei privita sub totalitatea atributelor sale ;
- special-este format din relatiile sociale care apara viata tuturor persoanelor ;
- material-copul persoanei aflat in viata. Acesta nu trebuie sa se confunde cu subiectul pasiv care este persoana in viata, careia i s-a suprimat, sau s-a incercat sa i se suprime viata.


2B.Subiectii infractiunii :
- subiectul activ-orice persoana. Participatia este posibila in toate formele sale.
- subiectul pasiv-este persoana ucisa.

 

3. Continutul constitutiv :
3A. Latura obiectiva :
- elementul material - se poate realiza printr-o actiune sau inactiune de : sugrumare,lovire,taiere,otravire,impuscare,intepare,electrocutare,neadministrarea de hrana sau medicamente, neacordarea primului ajutor, asmutirea unui caine, folosirea unei reptine, etc. Se poate observa ca omorul se poate savarsii direct sau indirect. De asemenea faptuitorul poate folosi si anumite instrumente : cutit, topor, lama, substamte otravitoare, etc.
- urmarea imediata - moartea persoanei. Daca aceasta nu se produce va fi tentativa.
- legatura de cauzalitate-ea trebuie sa se stabileasca intre actiunea faptuitorului si urmarea imediata.

 

3B. Latura subiectiva :
- forma de vinovatie- intentie directa sau indirecta. Ea se va stabili in functie de modul cum a actionat faptuitorul si de instrumentele pe care le-a folosit.
- mobilul- ura, gelozia. Interesul material schimba incadrarea juridica (art.175C.pen). Lipsa acestuia poate releva inexistenta discernamântului. El arata totodata periculozitatea infractorului.
- scopul - suprimarea vietii persoanei. Acesta ajuta de cele mai multe ori la individualizarea pedepsei.

 

4. Forme.Sanctiuni :
FORME :
1.actele preparatorii-desi posibile nu se pedepsesc(procurarea unui cutit);
2.tentativa-se pedepseste(indreptarea cutitului inspre inima unei persoane);
3.fapt consumat-in momentul producerii morti.

SANCTIUNI :
- inchisoarea de la 10 la 20 de ani si
- interzicerea unor drepturi.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Drept penal special". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...