Drept penal

Incarcat la data: 12 Iulie 2011

Autor: varga ana

Pret: Gratuit

Numar pagini: 35

Tip fisier: zip

Marime fisier: 59586 kb

DREPT PENAL
Partea generala

I. Notiuni introdutive

 

Definitie: Dreptul penal este sistemul nomelor juridice care reglementeaza relatiile de aparare sociala prin interzicerea ca infractiuni, sub sanctiuni specifice denumite pedepse, a faptelor periculoase pt. valorile sociale (prevazute la art. 1 C. p.), in scopul apararii acestor valori, fie prin prevenirea infractiunilor, fie prin aplicarea pedepselor celor care le savarsesc.

 

Institutiile fundamentale ale dreptului penal sunt: INFRACTIUNEA, RASPUNDEREA PENALA si SANCTIUNEA.
Obiectul dreptului penal: relatiile de aparare sociala (se nasc intre membri societatii pt respectarea valorilo sociale), relatiile de represiune penala (dupa savarsirea infractiunii, intre stat si infractor) si intr-o a treia opinie relatiile de aparare sociala - represive si de conformare (se nasc in momentul intrarii in vigoare a legii penale si au rol preponderent preventiv)

 

Caracterele dreptului penal: caracterul autonom (are un obiect propriu de reglementare, adica relatiile de aparare sociala specifice acestei ramuri), caracterul unitar (unitatea principiilor care strabat legislatia penala cu privire la infractiune, raspunderea penala si sanctiuni - art. 362 C.p.) si caracterul de drept public (in apararea valorilor sociale este interesata societatea, statul ca reprezentant al acesteia).

 

Sarcinile dreptului penal: asigurarea prevenirii infractiunulor (prin incriminarea faptelor periculoase si prin amenintatrea cu sanctiunea prevazuta de lege), asigurarea cadrului legal de realizare a functiei de aparare sociala si asigurarea dezvoltarii noilor valori si relatii sociale.

 

Principiile fundamentale ale dreptului penal
 

Principiul legalitatii: se refera la faptul ca intreaga activitate in domeniul dreptului penal se desfasoara pe baza legii si in conformitate cu aceasta. Potrivit acestuia, o fapta chiar daca este periculoasa nu poate fi considerata infractiune atata timp cat prin lege nu se califica ca atare. Este menit sa constituie o garantia a libertatii persoanei impotriva abuzurilor si arbitrajului din activitatea aparatului judiciar..
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Drept penal". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: DREPTLEGISLATIEdrept penal
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...