Drept procesual penal - actiunea penala si actiunea civila in procesul penal

Incarcat la data: 22 Februarie 2010

Autor: Dan Alina

Pret: 50 credite

Numar pagini: 6

Tip fisier: zip

Marime fisier: 12 kb

Valorile sociale sunt aparate printr-o deverditate de forme si mijloace dintre care cele mai importante sunt normele de drept. Incalcarea normelor juridice conduce la un conflict de drept intre destinatarul care a manifestat atitudinea ilicita si cel ale carui drepturi si interese legitime au fost incalcate si afectate. Restabilirea ordinii de drept presupune aducerea conflictului de drept in fata organelor judiciare, singurele competente a-l solutiona. un asemenea mijloc este actiunea in justitie.

In literatura juridica s-au formulat mai multe opinii in legatura cu notiunea actiunii in justitie. Unii autori au definit actiunea in justitie ca fiind expresia unei imputerniciri legale in temeiul careia se poate aduce inaintea justitiei conflictul de drept nascut din incalcarea unei norme juridice.Alti autori o definesc ca fiind mijlocul practic pus la indemana de lege titularului unui drept subiectiv pentru respectarea acelui drept astfel incat reprezinta sanctiunea dreptului.
   
O definitie mai cuprinzatoare este cea potrivit careia actiunea in justitie este mijlocul juridic prin care o persoana este trasa la raspundere penala in fata instantei judecatoresti pentru a fi obligata sa suporte constrangerea de stat corespunzatoare normei de drept incalcate.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Drept procesual penal - actiunea penala si actiunea civila in procesul penal". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSCIVILAdrept procesual penalactiunea penala
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...