Drept procesual penal - principii fundamentale ale procesului penal

Incarcat la data: 22 Februarie 2010

Autor: Dan Alina

Pret: 50 credite

Numar pagini: 7

Tip fisier: zip

Marime fisier: 7 kb

In desfasurarea procesului penal se intalnesc principii procesuale care sunt norme de drept procesual penal si care se adreseaza celor ce participa la procesul penal directionand comportarea acestora in desfasurarea procesului penal. Fiecare regula de baza a procesului penal cuprinde explicit un principiu fundamental, adica o anumita orientare impusa de conceptia si principiile de politica procesual penala motiv pentru care acestea sunt considerate principii fundamentale. Asa cum rezulta din definitia procesului penal principiile cuprind anumite reguli referitoare la desfasurarea procesului penal, la scopul si finalitatea acestuia.

Codul de procedura penala cuprinde in capitolul I, art. 2-8 regulile de baza ale procesului penal din care deriva principiile fundamentale. Dat fiind rolul de baza al principiilor fundamentale acestea formeaza un sistem in cadrul caruia interactiunea si convergenta lor sunt date de obiectul comun, procesul penal si scopul acestuia.

A. Principiul legalitatii procesual penale.
Acest principiu este o transpunere pe plan particular al principiului general al legalitatii consacrat ca regula de baza a procesului penal, in art. 2 se arata ca:”procesul penal se desfasoara atat in cursul urmaririi penale cat si in cursul judecatii potrivit dispozitiilor prevazute de lege.”

Principiul legalitatii presupune  in primul rand respectarea dispozitiilor prevazute in Constitutia Romaniei potrivit carora „respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie”.

Legea de organizarea judecatoreasca (Legea 92/1992 modificata prin Legea 303/2004) prevede ca judecatorii sunt independenti si se supun numai legii, ca nimeni nu este mai presus de lege si ca hotararile judecatoresti se pronunta in numele legii.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Drept procesual penal - principii fundamentale ale procesului penal". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: drept penalprincipii fundamentaledrept procesual penal
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...