Note de curs Drept Penal

Incarcat la data: 14 Aprilie 2012

Autor: Mihai Mihai

Pret: 50 credite

Numar pagini: 63

Tip fisier: zip

Marime fisier: 58 kb

Relatiile de aparare sociala - represive si de conformare - obiect al dreptului penal. - obiectul dreptului penal cuprinde relatiile de aparare sociala, relatii care se nasc nu din momentul savarsirii faptei interzise, ci din momentul intrarii in vigoare a legii penale.

Aceasta, deoarece, dreptul penal se realizeaza in marea majoritate a cazurilor prin respectarea de buna voie a normelor sale, destinatarii legii penale isi conformeaza conduita exigentelor normelor penale in cadrul unor relatii sociale reglemen­tate si nu in afara acestora.

Largind astfel sfera relatiilor de aparare sociala, ca obiect al dreptului penal se confera acestuia rol preponderent preventiv in apararea valorilor sociale esentiale ale societatii.

Atunci cand a fost nesocotita obligatia instituita prin norma penala, relatia sociala care pana in acel moment a fost de conformare se transforma in relatie de conflict si pentru restabilirea ordinii de drept incalcata, faptuitorul este obligat sa suporte sanctiunea prevazuta de norma penala nesocotita.

Deci in cea de a doua opinie, obiectul dreptului penal are o sfera mai intinsa cuprinzand nu numai relatiile de conflict ci si cele de cooperare, de conformare, stabilite prin normele penale.

B. Necesitatea dreptului penal
Necesitatea dreptului penal este determinata de:
-  necesitatea apararii valorilor sociale;
- existenta fenomenului infractional si necesitatea combaterii lui;
- necesitatea reglementarii juridice a actiunii de aparare a valorilor sociale.

1) Necesitatea apararii valorilor sociale. Nu este posibila
existenta societatii fara apararea sistemului de valori pe care
societatea se intemeiaza si anume: persoana umana cu drepturile si libertatile
ei; statul roman, suveranitatea, independenta, unitatea si indivizibilitatea
lui; proprietatea; ordinea si linistea publica, ordinea de drept.
        
2)  Existenta fenomenului infractional.
Fenomenul infractional sau criminalitatea reprezinta totalitatea infrac­tiunilor savarsite la un moment dat intr-o societate determinata.
Criminalitatea este studiata de criminologie prin metode statistice si alte metode specifice stiintelor soc io-umaniste.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Note de curs Drept Penal". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: NOTE DE CURSdrept penalcursuri drept