Curs Criminologie

Incarcat la data: 25 Mai 2012

Autor: deman dor

Pret: Gratuit

Numar pagini: 36

Tip fisier: zip

Marime fisier: 90 kb

Sensurile expresiei “fenomen criminal” difera in raport de continutul mai restrans sau mai larg ce i se atribuie. Uneori continutul expresiei este redus la cel al notiunii de infractiune. Alteori se are in vedere doar aspectul macro-criminologic, prin utilizarea expresiei fenomen criminal intelegandu-se ansamblul infractiunilor.

Unii criminologi dau un sens foarte larg expresiei, considerand ca in continutul acesteia trebuie sa se regaseasca normele penale, violarea acestora precum si reactia sociala represiva.

Pentru a stabili ce intra in continutul fenomenului criminal trebuie sa pornim de la aspectul individual al fenomenului (notiunea de crima), fara a ignora factorul uman (criminalul) si sa avem in vedere si aspectul de masa al fenomenului (criminalitatea).

A1.1) Crima. Intelesurile posibile ale notiunii de crima:
a) sensul comun – in sens comun prin crima se desemneaza , de regula, o infractiune intentionata indreptata impotriva vietii persoanei, fie ca este vorba de omor, de omor calificat, pruncucidere; aceeasi denumire o regasim utilizata in cazul unor infractiuni care au un alt obiect juridic principal, dar care au ca rezultat moartea unei persoane.

TEME :
- Indicati obiectul juridic al infractiunilor de : omor, omor calificat, pruncucidere.
- Dati exemple de infractiuni care au un alt obiect juridic principal dar care au ca rezultat moartea victimei.

b) sensul penal – in sens penal crima desemneaza o infractiune grava, pentru care legiuitorul stabileste pedepse diferite si proceduri speciale, in raport cu celelalte infractiuni;

Acest sens este dat de impartirea tripartita a infractiunii in : crime, delicte si contraventii.

In doctrina penala notiunea de crima a fost si este utilizata si in sensul general de infractiune, de fapta penala.


TEME :

- Care a fost evolutia impartirii tripartite a infractiunii in legislatia statelor europene si  in special in cea a Romaniei.
- Care este conceptia actualului Cod penal roman cu privire la infractiune.

c) sensul criminologic – in sens criminologic notiunea de crima are o acceptiune larga, referindu-se la infractiune in general. Este insa inexact a pune semnul egalitatii intre infractiune si notiunea de crima utilizata in criminologie. Datorita oscilatiei in timp si spatiu a legii penale, cu putine exceptii, ceea ce ieri era considerat drept crima astazi nu mai este si invers, ceea ce un stat sanctioneaza ca infractiune altul nu o face si invers.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs Criminologie". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: DREPTCursuricursuri dreptcurs criminologie
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...