Drept constitutional

Incarcat la data: 06 Ianuarie 2013

Autor: Iordache Lostun Roxana

Pret: Gratuit

Numar pagini: 180

Tip fisier: zip

Marime fisier: 2077 kb

Istoria civilizatiei umane poate fi privita, din perspectiva teoriei generale a dreptului, ca istorie a raporturilor juridice intre indivizi, precum si a raporturilor juridice intre individ si stat, fiecare dintre aceste entitati fiind titulare de drepturi si obligatii. Iata primele doua notiuni dintr-un amplu dictionar juridic: DREPTURI SI OBLIGATII.

In jurul acestor doua concepte si in legatura directa cu ele s-a desfasurat viata sociala din cele mai vechi timpuri pana astazi. Locul celor doua notiuni in ansamblul social global si continutul lor delimiteaza societatile primitive de cele organizate statal. Daca ne referim la cele doua notiuni ca drepturi si, respectiv, indatoriri cetatenesti, la locul lor in ansamblul societal, ele definesc un stat ca fiind democratic, un stat de drept sau, dimpotriva, ca un stat totalitar. Ne referim in acest sens la ansamblul de drepturi si libertati publice ocrotite si garantate de stat prin constitutie si la indatoririle fundamentale ale cetatenilor, precum si la drepturile subiective pe care le poate detine orice persoana fizica sau juridica.

Astfel, intr-un stat de drept, cetatenilor le sunt recunoscute si garantate un ansamblu larg de drepturi si libertati publice, pe cand un stat totalitar restrange exercitiul drepturilor omului sau stabileste un cadru formal de enuntare a acestora fara a le garanta insa in mod real si efectiv.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Drept constitutional". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: Cursuricurs dreptDrept constitutional