Drept procesual penal

Incarcat la data: 27 Ianuarie 2012

Autor: Altomi Gabriel

Pret: Gratuit

Numar pagini: 180

Tip fisier: zip

Marime fisier: 235200 kb

Introducere in studiul dreptului procesual penal
Capitolul I

 

Dreptul procesual penal, ramura a sistemului de drept roman
Sectiunea I. Definitia, obiectul si scopul procesului penal
§1. Definitie
Dreptul procesual penal este o ramura a sistemului de drept si este format din totalitatea normelor ce reglementeaza procesul penal.

 

Cuvantul proces provine din latinescul processus care are sensul de inaintare, progres, succes. in drept sensul care poate fi dat este de activitate desfasurata pentru rezolvarea unui litigiu juridic. Litigiul juridic de drept procesual penal ia nastere in urma sesizarii despre comiterea unei infractiuni si urmareste tragerea la raspundere a persoanelor care au comis infractiuni.

 

a) Procesul penal este in primul rand o activitate care se incheie cu succes in momentul tragerii la raspundere a celui vinovat de comiterea infractiunii.
b) Aceasta activitate este reglementata de lege fiind consacrat adagiul nullum iudicium sine lege. Legea stabileste formele in care se manifesta si se realizeaza activitatile procesuale.
c) Procesul penal se materializeaza intr-o cauza penala. Obiectul material al cauzei il constituie fapta sesizata, iar conflictul de drept aparut prin posibila incalcare a legii penale constituie obiectul juridic al cauzei.
d) O cauza se solutioneaza de subiectii procesuali stabiliti de lege. in ordinea intrarii (de regula) in proces acestia sunt: organele de cercetare penala, procurorii din Ministerul Public, instantele judecatoresti. Apoi, din proprie initiativa sau atrasi, participa: invinuitul, inculpatul, partea vatamata, partea civila si partea responsabila civilmente. Procesul, in majoritatea situatiilor, nu se poate desfasura fara participarea: martorilor, expertilor, interpretilor, aparatorilor, reprezentantilor sau a substituitilor procesuali. Toti acesti subiecti sunt titulari de drepturi si obligatii recunoscute si stabilite in vederea tragerii la raspundere a persoanei vinovate de incalcarea legii penale.


Se poate defini procesul penal ca fiind activitatea reglementata de lege, desfasurata intr-o cauza penala, de catre organele judiciare cu participarea partilor si a celorlalti subiecti procesuali, ca titulari de drepturi si obligatii, avand ca scop constatarea la timp si in mod complet a faptelor care constituie infractiuni, astfel ca orice persoana care a savarsit o infractiune sa fie pedepsita potrivit vinovatiei sale si nici o persoana nevinovata sa nu fie trasa la raspundere penala, asigurandu-se, astfel, apararea ordinii de drept si a drepturilor si intereselor legitime ale persoanelor.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Drept procesual penal". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: DREPTCURSprocesul penal
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...