Drept roman

Incarcat la data: 03 Decembrie 2011

Autor: Alexandru Ciontescu

Pret: 80 credite

Numar pagini: 43

Tip fisier: zip

Marime fisier: 78499 kb

Notiuni introductive

 

1. SEPARATIA PUTERILOR IN STAT. Sistemele de drept contemporane consacra, in marea lor majoritate, separatia puterilor in stat, inteleasa ca delimitarea, in cadrul activitatii statale, a functiilor legislativa, executiva si judecatoreasca. Functia legislativa este indeplinita de Parlament, si consta in adoptarea legilor. Functia executiva are ca obiect organizarea aplicarii si aplicarea in concret a legilor si asigurarea bunei functionari a serviciilor publice, iar functia judecatoreasca are ca obiect solutionarea conflictelor ce se nasc in societate in legatura cu activitatea de aplicare a legilor.

 

2. Notiunea de ADMINISTRATIE PUBLICA are doua sensuri: a) Ansamblul autoritatilor sau organelor administrative care aplica legea, si b) Activitatea de aplicare a legii, in regim de putere publica, in vederea  satisfacerii intereselor generale ale societatii.

 

3. SERVICIUL PUBLIC este o activitate organizata sau autorizata de o autoritate a administratiei publice, pentru a satisface nevoi sociale de interes public. intr-un sens, serviciul public desemneaza organul administrativ insarcinat cu realizarea unei activitati de interes general, iar in altul se refera la activitatea de interes general desfasurata de acel organ administrativ.  Prin urmare, spre exemplu, prin serviciul public de “politie” intelegem atat politia ca institutie, cat si activitatea de asigurare a ordinii si linistii publice, prevenirea si urmarirea infractiunilor.

 

4. DREPTUL ADMINISTRATIV cuprinde normele juridice ce reglementeaza organizarea si functionarea administratiei publice, pe baza si in executarea legii. Izvoarele dreptului administrativ sunt Constitutia, legile organice si ordinare, decretele prezidentiale, actele administrative emise de Guvern si de alte autoritati centrale, actele administrative ale autoritatilor locale, conventiile internationale ratificate de statul roman.

 

5. RAPORTUL JURIDIC ADMINISTRATIV este acel raport social, stabilit intre doua autoritati administrative sau intre o autoritate administrativa si persoane fizice sau juridice, care confera drepturi si impune obligatii subiectelor intre care se naste,  si este reglementat de normele dreptului administrativ. Raporturi juridice administrative se pot naste din acte administrative individuale, acte administrative normative, fapte materiale juridice, si exceptional pe baza legii.

 

6. PRINCIPIILE DE BAZA APLICABILE DREPTULUI ADMINISTRATIV sunt: a) principiul legalitatii, conform caruia activitatea autoritatilor administrative trebuie sa se desfasoare pe baza legii si in conformitate cu legea, urmarindu-se organizarea executarii si executarea in concret a acesteia. in principiu, actele administrative nu pot contraveni sau modifica o lege, deoarece au o forta juridica inferioara acesteia. Exceptia o constituie ordonantele de urgenta ale Guvernului, care, desi sunt acte administrative, pot modifica o lege. b) in dreptul administrativ, interesul public primeaza in fata interesului privat. Explicatia sta in faptul ca interesele statului sunt interesele colectivitatii, deci trebuie sa aiba intaietate fata de cele ale individului.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Drept roman". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: DREPTstatDREPT ROMAN