Interpretarea normelor juridice

Incarcat la data: 07 Ianuarie 2014

Autor: Popescu Lia-Andrada

Pret: Gratuit

Numar pagini: 6

Tip fisier: zip

Marime fisier: 16 kb

Interpretarea normelor juridice civile consta intr-o operatie rationala si logica de lamurire si intelegere a continutului si sensului normelor in scopul justei aplicari a acestora la situatiile de fapt.

Necesitate   
O norma juridica (o lege civila), oricat de perfecta ar fi, nu poate cuprinde toate cazurile la care sa se aplice, dat fiind varietatea si complexitatea faptelor ce pot cadea sub incidenta dispozitiilor sale.
   
Interpretarea este necesara uneori pentru a lamuri eventualele contradictii aparente ce se pot ivi intre diferite acte normative sau chiar intre dispozitiile aceluiasi act nomativ.

Clasificarea interpretarii:

1. In functie  de forta juridica a interpretarii:

  • Interpretare oficiala - este cea facuta de organul de stat conferit cu o asemenea competenta (Parlament, Guvern, Organe Judecatoresti). Ea este la randul ei de doua feluri:

                - interpretarea legala (autentica) - facuta de organul legiuitor, sau de organul care a emis legea;
                - interpretarea judecatoreasca - facuta de organele judecatoresti cu prilejul judecarii unor cazuri concrete (sentinte, decizii), cu putere obligatorie numai intre partile litigiului respectiv

  • Interpretarea neoficiala (doctrina) - este facuta de persoane care nu actioneaza in calitate de organ de stat. Serveste la luminarea judecatorilor si la perfectionarea legislatiei, fara a avea caracter obligativ.


2. Dupa criteriul rezultatului (raportul dintre continutul literar si cel real):
Interpretare literala -cand se ajunge la concluzia ca formularea coincide cu sensul real al normei;
Interpretarea extensiva (in spiritul legii) - cand interpretul ajunge la concluzia ca prin  continut, norma civila acopera mai mult decat se intelege din text;
Interpretarea restrictiva (in spiritul legii) - cand continutul normei este mai restrans decat lasa sa se inteleaga formularea ei.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Interpretarea normelor juridice". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...