Problema terorismului in dreptul international contemporan

Incarcat la data: 11 August 2011

Autor: Ana Maria

Pret: 50 credite

Numar pagini: 8

Tip fisier: zip

Marime fisier: 25482 kb

Consideratii generale. Istoric al dimensiunii juridice a luptei impotriva terorismului

a) inainte de primul razboi mondial
 

- Primul stat care a introdus masuri de combatare in legislatia interna a fost Belgia, in anul 1856. A fost prevazuta in legislatia penala “clauza atentatului”, prin care autorii atentatelor politice au fost considerate extradabili.

 

- in anul 1927 a avut loc la Varsovia prima conferinta internationala de unificare a dreptului penal. La aceasta conferinta nu a fost folosit termenul de "terorism", in schimb s-a incercat definirea fenomenului. in rezolutia adoptata la finalul conferintei se propunea sanctionarea unor acte ca: pirateria, falsificarea de moneda, comertul cu sclavi si utilizarea internationala a unor mijloace capabile sa creeze un pericol comun.

- in anul 1930 are loc la Bruxelles cea de-a doua conferinta internationala de unificare a dreptului international. Acum este folosit pentru prima data termenul de "terorism". Se propune urmatoarea definitie: "Folosirea deliberata a unor mijloace capabile sa produca un pericol comun reprezinta acte de terorism, ce constau in crime impotriva vietii, libertatii si integritatii fizice a unor persoane sau care sunt indreptate contra proprietatii private sau de stat in scopul realizarii unor scopuri politice sau sociale".

- in cadrul conferintei de la Paris din anul 1931 terorismul a fost definit astfel: "Oricine, in scopul terorizarii populatiei, foloseste impotriva persoanelor si proprietatilor bombe, mine, incendii sau mijloace explozive, arme de foc sau alte mijloace sau cine intrerupe sau incearca sa intrerupa un serviciu public sau de utilitate publica va fi pedepsit". Nici aceasta definitie nu a fost adoptata.

- in 1934, in cadrul conferintei de la Madrid se propune includerea in notiunea de "terorism" si a unor acte ca: provocarea de catastrofe, distrugerea lucrarilor de arta, participarea la masacre si alte atrocitati colective comise impotriva unei populatii lipsite de aparare.

b) in perioada Societatii Natiunilor

 

- La 9 octombrie 1934, la Marsilia, sunt asasinati regele Alexandru al Iugoslaviei si Louis Bartou, ministrul de externe al Frantei. in urma acestui eveniment, guvernul francez adreseaza Consiliului Societatii Natiunilor, la 9 decembrie 1934, un memoriu in care erau incluse principiile generale, susceptibile de a servi ca baza pentru conturarea unui acord international, in vederea reprimarii unor crime ce au ca scop terorismul politic.

 

- La o propunere a Marii Britanii, Consiliul Societatii Natiunilor adopta o rezolutie prin care decide constituirea unui comitet insarcinat cu intocmirea unui studiu in vederea elaborarii unui anteproiect de conventie internationala pentru reprimarea actiunilor teroriste sau a crimelor comise cu scopuri teroriste politice. Comitetul a elaborat un proiect de conventie pentru reprimarea terorismului si un proiect pentru crearea unei Curti penale internationale. Comitetul a fost compus din 11 membri (reprezentati ai URSS, Elvetia, Franta, Romania, Chile, Belgia, Marea Britanie, Spania, Ungaria, Italia si Polonia).
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Problema terorismului in dreptul international contemporan". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: DREPTdrept internationalterorism