Sinteza - Drept Roman

Incarcat la data: 21 Ianuarie 2012

Autor: Raluca Rlk

Pret: Gratuit

Numar pagini: 42

Tip fisier: zip

Marime fisier: 81947 kb

CURS I   
Dreptul reprezinta ansamblul normelor obligatorii de conduita ce guverneaza raporturile unei societati. In mod specific, dreptul roman reprezinta totalitatea normelor juridice instituite sau sanctionate de statul roman si este un sistem extrem de vast si complex format din numeroase ramuri si institutii juridice.
     

Dreptul roman a trait o viata milenara, caci s-a nascut in epoca fondarii Romei si s-a aplicat pana la moartea imparatului Iustinian.
     

Pentru a intelege specificul dreptului roman trebuie sa retinem ca la origine si romanii ca si toate celelalte popoare ale antichitatii au confundat dreptul cu religia si cu morala, dar spre deosebire de celelalte popoare ale lumii antice, romanii au depasit aceasta confuzie si au realizat o distinctie clara intre normele dreptului, normele religioase si cele de morala. Dovada ca, inca din epoca veche, romanii desemnau normele dreptului prin “Ius” si normele religioase prin “Fas”
     

Definitia jurisprudentei potrivit lui Iustinian este: “Juris prudentia est divinarum atque humanarum rerum notitia, iusti atque iniusti scientia”  adica “jurisprudenta este cunoasterea lucrurilor divine si umane , stiinta a ceea ce este drept si nedrept”. In aceasta definitie, dreptul se confunda religia si cu morala.
    

Printr-un text al jurisconsultului clasic Ulpian, ni s-au transmis principiile fundamentale ale dreptului: “Juris praecepta sunt haec: honeste vivere alterum non laedere suum cuique tribuere” adica “Principiile dreptului sunt acestea: a trai in mod onorabil, a nu vatama pe altul, a da fiecaruia ce este al sau”. In acest text dreptul se confunda cu morala, deoarece primul principiu tine de domeniul moralei, iar urmatoarele doua de domeniul dreptului.
     

Printr-un alt text clasic, apartinand jurisconsultului Celsus, ni s-a transmis definitia dreptului: “Jus est ars boni et aequi” adica “Dreptul este arta binelui si a echitabilului”.
     

Practica juridica romana a creat concepte, procedee si principii care s-au dovedit instrumente ideale ale gandirii juridice. Ele au fost receptate atat in Evul Mediu cat si in societatea moderna si au fost aplicate cu succes deplin. Aceasta evolutie a fost posibila datorita faptului ca romanistii s-au preocupat foarte serios de reconstituirea gandirii juridice romane inca din Evul Mediu, cand s-au pus bazele primelor scoli de drept roman.
     

Astfel, in sec 7 d.Hr, la Ravenna, in Italia, s-a format prima scoala de drept roman, care si-a propus sa cerceteze textele juridice romane.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Sinteza - Drept Roman". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: ITALIARomaDREPT ROMAN