Sistemul institutional

Incarcat la data: 16 Aprilie 2010

Autor: stanciu cosmina

Pret: 80 credite

Numar pagini: 115

Tip fisier: zip

Marime fisier: 84 kb

Asa cum aratam, obiectivele Comunitatilor Europene trebuie atinse prin intermediul unor entitati, numite institutii comunitare. Chiar daca exista si alte organe menite a dezvolta functii in acest sens, chiar daca statele membre au si ele obligatii de acest fel, institutiile comunitare sunt cele care au raspunderea directa.

Aceste institutii sunt:

-    Parlamentul European;
-    Comisia Europeana;
-    Consiliul;
-    Curtea de Justitie;
-    Curtea de Conturi.

Codificarea acestei “ordini institutionale” o gasim in art. 4 TCE, art. 3 TCEEA si art. 7 TCECA.

Mai trebuie reamintit ca vorbim de “institutii comune” avand “competente diferite”, in functie de Tratatul (CECO/CECA, CEE, CEEA) in limitele carora actioneaza.

O particularitate a institutiilor comunitare este aceea ca membrii lor sunt alesi sau numiti de catre statele membre sau corpul electoral al acestora, dar niciodata de catre membrii altei institutii comunitare, ceea ce le garanteaza independenta reciproca si asigura mentinerea echilibrului de puteri .
V.1.2. INSTITUTIILE UNIUNII EUROPENE

Asa cum institutiile comunitare sunt comune celor trei Comunitati Europene, aceleasi institutii sunt comune si UE, in sensul ca aceasta nu are un cadru institutional distinct de cel comunitar. Trebuie insa precizat ca, atunci cand aceste institutii actioneaza in cadrul TUE, vor adopta masurile – “Pozitiile” si “Actiunile Comune” – prevazute in TUE, dar nu vor adopta actele tipice ale acestor institutii intelese ca si institutii comunitare (Regulamente, Directive etc). Identitatea dintre cadrul institutional al UE si cel comunitar apare consacrata in art. C.1. al TUE unde se semnaleaza ca, “Uniunea va avea un cadru institutional unic care va garanta coeziunea si continuitatea actiunii sale in scopul atingerii obiectivelor acesteia, respectand si dezvoltand acquis-ul comunitar”.

Faptul ca fiecare institutie va actiona, dupa caz, in functie de Tratate, este  recunoscut  in  art.  E  al  TUE   unde   se  arata  ca   ,,PE, Consiliul, Comisia, Curtea de Justitie isi vor exercita competentele in conditiile si scopurile prevazute in dispozitiile Tratatelor Constitutive ale Comunitatilor Europene si ale Tratatelor ce le-au modificat cat si in Tratatul Uniunii Europene”. in cazul Consiliului - institutia care si adopta cu cea mai mare frecventa deciziile rezultate din exercitarea competentelor prevazute in TUE - acesta si-a modificat denumirea in “Consiliu al Uniunii”. Nici Comisia, nici Curtea de Justitie nu au trecut la denumirea de “Comisie” sau “Curte a Uniunii”, ramanand la cele anterioare.

Cuprins

V.1. Institutii comune
V.1.1. Institutiile Comunitatilor Europene
V.1.2. Institutiile Uniunii Europene    
V.2. Parlamentul European
V.2.1. Parlamentul European, parte a sistemului institutional al Comunitatilor Europene  
V.2.2. Structura si organizare
   
V.2.3. Competente
   
V.2.4. Aparatorul Poporului

V.3. Consiliul
   
V.3.1. Consiliul, parte a sistemului institutional al Comunitatilor Europene
V.3.2. Institutie comunitara si Conferinta internationala
V.3.3. Unicitatea
V.3.4. Presedintia
V.3.5. Comitetul Reprezentantilor Permanenti
V.3.6. Secretariatul General
V.3.7. Problema fundamentala
V.3.8. Procesul decizional
V.3.9. Competente
V.3.10. Consiliul European

V.4. Comisia

V.4.1. Comisia Europeana, parte a sistemului institutional al Comunitatilor Europene
V.4.2. Compozitia
V.4.3. Structura
V.4.4. Competente
V.4.5. Procesul decizional

V.5. Curtea de Justitie

V.5.1. Curtea de Justitie, parte a sistemului institutional al Comunitatilor Europene
V.5.2. Natura juridica
V.5.3. Compozitia
V.5.4. Proceduri

V.6. Alte institutii

V.6.1. Curtea de Conturi
V.6.2. Banca Centrala Europeana

V.7. Organisme auxiliare

    V.7.1. Consideratii generale
    V.7.2. Comitetul Economic si Social
    V.7.3. Comitetul Regiunilor
    V.7.4. Comitetul CECO/CECA
    V.7.5. Agentiile
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Sistemul institutional". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: DREPTCURSdrept institutionalinstitutii publice