Teoria generala a dreptului - introducere, norma juridica, izvoare

Incarcat la data: 11 Ianuarie 2011

Autor: Cristea Claudia

Pret: 80 credite

Numar pagini: 43

Tip fisier: zip

Marime fisier: 85 kb

Teoria generala a dreptului se inscrie in prima grupa din cele trei amintite. Teoria generala a dreptului, ca ramura distincta a stiintelor juridice, s-a constituit in secolul al XX-lea, in prima jumatate a acestui secol si mai pronuntat dupa al doilea razboi mondial, desi au existat si preocupari mai vechi de abordare teoretica generala a studiului dreptului.

(1) Teoria generala a dreptului are ca obiect de studiu abordarea teoretica, generala, a dreptului in intregul sau, studiul global al dreptului ca fenomen social, cu functiile si formele sale de manifestare. Deoarece teoria generala a dreptului studiaza dreptul in ansamblul sau, in generalitatea si integralitatea sa, studiaza ordinea juridica in globalitatea sa, ea formuleaza definitia dreptului, conceptele si categoriile specifice dreptului si cu care opereaza toate stiintele juridice. De asemenea, ea formuleaza o serie de principii generale valabile pentru toate stiintele juridice. De exemplu: principiile legalitatii, ale suprematiei legii, neretroactivitatii legii, prezumtiei de cunoastere a legii: “nimeni nu se poate scuza ca nu cunoaste legea”. Teoria generala a dreptului studiaza, de asemenea, metodologia de cercetare folosita de stiinta dreptului, precum si corelatia dintre drept si putere, dintre drept si stat.

(2) Teoria generala a dreptului este, evident, o stiinta, intrucat ea opereaza cu concepte, teorii, principii si legitati, dar are si o importanta practica, caci serveste nemijlocit procesul de elaborare si aplicare a dreptului.

(3) Teoria generala a dreptului este, evident, si o disciplina de invatamant, avand un caracter de introducere in studierea stiintelor juridice. Aceasta disciplina “introduce” studentul in lumea “dreptului”, ii deschide portile universului juridic, al justitiei, are rolul de a-l inarma cu o serie de notiuni, concepte si definitii inerente si in studierea Dreptului Comunitatii Europene, in intelegerea notiunii de stat de drept si de faurire a democratiei. Mai mult ca oricand, dreptul are o importanta covarsitoare pentru dezvoltarea societatii noastre.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Teoria generala a dreptului - introducere, norma juridica, izvoare". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: INTRODUCEREcurs dreptteoria generala