Curs Economia Serviciilor

Incarcat la data: 08 Martie 2010

Autor: Birzu Elena Andreea

Pret: 100 credite

Numar pagini: 149

Tip fisier: zip

Marime fisier: 263 kb

Procesul globalizarii este de data relativ recenta. El s-a manifestat mai ales dupa al doilea razboi mondial si a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa mai ales dupa anii 80 ai secolului trecut, odata cu globalizarea pietelor financiare.

Zonele cele mai “expuse” globalizarii au cunoscut cele mai inalte cresteri. intre 1987 si 2001, ponderea in P.N.B. mondial a Americii Latine a crescut de la 4,1% la 5,7%, pentru Asia (fara Japonia), de la 8,8% la 12,2%, in timp ce pentru Africa (zona cel mai putin atinsa de “virusul” globalizarii) aceasta pondere a scazut de la 2,4% la 1,5%. Eficienta finantarii private in procesul de globalizare este, de asemenea, demonstrata de fapte: investitiile in tarile emergente au crescut de la 13 miliarde dolari pe an intre 1981 si 1989 la o medie de 84 miliarde pe an intre 1990 si 2001. in ceea ce priveste Asia, dezvoltarea nu este un mit, ci o realitate. Durata medie a vietii in Coreea de Sud, Thailanda si Malaiezia este acum de 68 de ani, fata de 57 in anii '70. in aceeasi perioada, rata de alfabetizare a crescut de la 83% la 91% in aceste tari.
       
Viteza deosebita cu care globalizarea a cuprins intreaga lume i-a facut pe unii specialisti sa aprecieze ca „... traim transformari profunde care vor rearanja politica si economia secolului urmator. Nu vor mai fi economii nationale, atunci cand acest proces va fi incheiat. Tot ceea ce va mai ramane in cadrul unor granite vor fi oamenii, care vor compune natiunile ... „.

Cu alte cuvinte, tot ceea ce tine de activitatea economica va apartine unei economii globale, in care nationalul va fi foarte greu de identificat. in opinia aceluiasi specialist, bunastarea oamenilor va depinde de succesul marilor corporatii si nu de succesul fiecarei natiuni.
 
Rolul statului, in contextul globalizarii, tinde sa se minimizeze. Daca, pana acum cateva decenii, el reprezenta principalul actor al relatiilor economice internationale, regulatorul activitatii economice nationale, se apreciaza ca statul a pierdut astazi acest rol in favoarea companiilor transnationale.

Cu toate acestea, exista si opinii conform carora institutiile politice ale statului raman principala forta in modelarea economiei mondiale. Economia mondiala este astazi tot mai politizata, interdependentele dintre tari sunt tot mai mari, nu numai in plan economic, ci si politic. Efectele balantelor de plati, ale ratelor de schimb si ale celorlalte aspecte economice sunt resimtite in economia mondiala si prin prisma implicatiilor lor politice.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs Economia Serviciilor". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSECONOMIEEconomia serviciilor
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan