Intreprinderea - agent economic

Incarcat la data: 20 Mai 2010

Autor: gheorghe ramona

Pret: 50 credite

Numar pagini: 17

Tip fisier: zip

Marime fisier: 31 kb

Termenul de intreprindere, in general, este folosit sub doua acceptiuni: 1. reprezinta un nume sub care apare o persoana fizica sau juridica ce exercita o activitate economica si sub care se inscrie in registrul comertului. 2. desemneaza un agent economic care produce bunuri si servicii destinate pietei, indiferent de forma de proprietate si de organizare.

De-a lungul timpului in teoria economica s-au dat numeroase definitii notiunii de intreprindere dintre care amintim: “intreprinderea este o celula economica si sociala specializata in producerea de bucuri si servicii oferite pietei, in vederea satisfacerii cerintelor clientilor sai si obtinerii unui profit”1 (J.P.Lorriaux)
“intreprinderea este o organizatie de productie in care se confirma valorile diversilor factori de productie, pusi la dispozitie de agenti distincti de proprietarul intreprinderii, cu scopul de a vinde un bun sau un serviciu pe piata si de a obtine, prin diferenta dintre pret si cost, cel mai mare castig monetar posibil”2 (Fr.Perroux)
“intreprinderea este un organism structurat autonom, care realizeaza bunuri si servicii in vederea satisfacerii cerintelor exprimate pe piata de catre consumatori, sau de catre alte intreprinderi”3 (J. Peyrelevade).
“intreprinderea reprezinta o organizatie autonoma care isi asigura existenta si dezvoltarea prin fabricarea si comercializarea unor produse, cu scopul obtinerii unui profit”4 (Constantin Barbulescu).

Putem spune, deci, ca Economia intreprinderii poate fi definita ca fiind studiul intreprinderii.

Pentru a ilustra aceste definitii, putem lua un exemplu, al unei mici intreprinderi de mobila. Acesta intreprindere va fi organizata: va avea verigi de productie, birouri, depozite. Fiecare cladire va fi destinata unei functiuni: productie, administratie, aprovizionare, publicitate, distributie, etc. Obiectul acestei intreprinderi va fi acela de a produce bunuri (mobila) si servicii (transport, service dupa vanzari, etc.). Pentru aceasta ea isi va procura resurse materiale (materii prime, masini, etc.), umane (muncitori, functionari, tehnicieni, etc.) si informatii. Aceste resurse ii vor permite sa-si atinga anumite scopuri, obiective: cresterea vanzarilor (cifra de afaceri), obtinerea de profit (venituri minus cheltuieli), crearea de locuri de munca, etc. Atingerea obiectivelor presupune ca intreprinderea sa puna la punct produse (mobila pe care sa le fabrce si sa le vanda unor clienti mai multi sau mai putini diversi (populatie, intreprinderi, etc.). Vanzarea acestor produse permite obtinerea cifrei de afaceri.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Intreprinderea - agent economic". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSECONOMIEmanagement economicgestiunea intreprinderii
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...