Curs Bazele Economiei de piata

Incarcat la data: 21 Ianuarie 2010

Autor: dedeya

Pret: 80 credite

Numar pagini: 47

Tip fisier: zip

Marime fisier: 90 kb

1 (1 review)

Economia de piata se defineste, in general, ca o economie a carei functionare se realizeaza prin mecanismele pietei libere, bazata pe proprietatea privata, fara existenta unor actiuni restrictive ale statului in domeniul productiei, repartitiei, schimbului si consumului, preturilor si circulatiei monetare.

Economia libera de piata reprezinta acel mod de organizare a economiei in cadrul caruia alocarea resurselor limitate de care dispune societatea, dar si distributia veniturilor obtinute in timpul  activitatii economice se face numai prin piata, fara ca alte forte, din interior sau din afara sistemului economic sa intervina. Se considera ca cererea si oferta sunt determinantele alocarii resurselor, iar pretul  este instrumentul cu ajutorul caruia  are loc acest proces.
Conditia de existenta  a economiei libere de piata este existenta proprietatii private, alaturi de libertatea de actiune si libera initiativa a agentilor economici, care isi desfasoara activitatea  in conditiile liberei concurente si a aplicarii politicii economice a “laissez-faire”-ului.

Economia mixta - la baza ei se afla combinatiile, in diferite forme si proportii ale proprietatii private cu proprietatea publica. Libera initiativa a agentilor economici se manifesta in conditiile existentei unei varietati a formelor de interventie ale statului, menite a face fata instabilitatii macroeconomice si imperfectiunilor pietei determinate de functionarea libera a acesteia.

Economia mixta imbina deci trasaturile economiei de piata (cu cele ale economiei de comanda in diferite proportii, inlocuind politica "laissez-faire"ului proprie economiei libere de piata cu cea a interventiei limitate a puterii publice exercitata de catre stat prin intermediul dispozitiilor organizatorice si a stimulentelor fiscale si cea a puterii particulare exercitata"prin intermediul orientarii invizibile de catre mecanismul pietei.’’
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs Bazele Economiei de piata". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSBazeECONOMIE DE PIATAEconomie politica
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan