Curs Teoria Economica

Incarcat la data: 26 Ianuarie 2010

Autor: Flory Flory

Pret: 80 credite

Numar pagini: 31

Tip fisier: zip

Marime fisier: 55 kb

Stiinta economica studiaza realitati cu caracter dublu: atit obiective, cit si subiective. in antichitate ideile economice erau formulate si integrate in alte sisteme de gindire. Abia in sec. 18 ele se deprind de alte stiinte, constituind o stiinta aparte. Initial, stiinta economica avea denumirea de „economie politica”, insa treptat de la ea incep sa se deprinda stiinte autonome(statistica, contab., marketing).Acestea se constitue in „sistemul stiintelor economice”, unde economia politica ocupa un loc central. Teoria economica este doar una din stiintele economice.

Clasificarea stiintelor economice:
-    Stiintele economice  fundamentale(economia politica, microeconomia, macroeconomia)
-    Stiintele economice  functionale (statistica, contabilitatea, finantele si creditul, relatii economice internationlae)
-    Stiintele economice  Concrete (economia: industriei, agriculturii, invatamintului, comertului, transportului)
-    Stiintele economice      istorice (doctrinele economice, istoria economiei nationale si mondiale)
-    Stiintele economice  de frontiera (geografia economica, econometria, cibernetica economica)

Teoria economica constituie baza teoretica si metodologica pentru celelalte stiinte economice, elaboreaza instrumentul de cercetare economica, formuleaza categoriile, legile si tendintele principale in dezvoltarea activitatii economice. Anume aceasta stiinta serveste drept temelie pentru elaborarea politicii economice promovate de stat.
In secolelle 18-19, denumirea de „economie politica” este recunoscuta si utilizata de catre reprezentantii tuturor scolilor si doctrinelor economice.
Scoala clasica:
fondator-Adam Smith
opinia- banii trebuie investiti in urma economisirii lor;
Rezultat-au aparut noi clase de oameni.
Scoala marxista :
fondator-K. Maex;
opinia-relatia dintre clase in procesul de productie;
rezultat-exploatarea unora de catre altii, apar divergente dintre tari ca rezultat a exploatarii, apar revolte.
Scola nationalista:
fondator-Flist;
opinia-caile de dezvoltare a natiunilor subdezvoltate, stimularea
productiei autohtoni.
Rezultat-apar revolte si conflicte pe plan international.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs Teoria Economica". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSObiectiveEconomie politicacomunicare economica
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...