Curs Teoria productiei, a costurilor si a ofertei

Incarcat la data: 20 Ianuarie 2010

Autor: Vranescu Alexandra

Pret: 80 credite

Numar pagini: 50

Tip fisier: zip

Marime fisier: 527 kb

Dezvoltarea productiei de marfuri in conditiile de piata a facut necesara crearea unor organizatii economice corespunzatoare, numite intreprinderi (firme in terminologia anglo saxona), a caror organizare si mod de functionare a evoluat in mod continuu odata cu evolutia societatii. Yn cadrul si prin intermediul acestora se desfasoara activitatea economica. Fata de institutiile prestatoare de servicii sociale, intreprinderile reprezinta acele entitati tehnico   economice, sociale si juridice in care se produc bunuri materiale si se presteaza servicii pe baze comercial lucrative.

Din punct de vedere economic, intreprinderea este un stabiliment care reuneste si combina resurse materiale, umane si financiare in scopul producerii de bunuri si servicii destinate a fi vândute pe piata. Yn acest sens ea este sursa principala de creare a bogatiei unei tari.

Yn optica juridica, intreprinderea este privita sub aspectul patrimoniului, fiind considerata atât ca un obiect de drept, adica un ansamblu de bunuri, drepturi si obligatii, cât si ca un subiect de drept, adica ca o unitate ce dispune de personalitate.

Din punct de vedere statistic, in notiunea de intreprindere se  include o unitate comerciala, industriala sau financiara, autonoma juridic, independent de marime; ea poate consta dintr o singura unitate sau reprezinta reunirea mai multor unitati autonome juridic, dar care depind de intreprinderea considerata.

Pe baza unor criterii economice si juridice intreprinderile imbraca mai multe forme de existenta.
a. Din punct de vedere al ramurii de activitate, se disting intreprinderi industriale, agricole, comerciale, bancare, de asigurari, servicii etc.
b. Din punct de vedere al tipului de proprietate, se intâlnesc:
1. Yntreprinderi ce apartin sectorului privat, care pot fi:
-   individuale, când o singura persoana este proprietara, si foloseste direct factorii sai de productie, beneficiind de rezultatele pe care le genereaza, dar fiind si responsabila direct de pierderile inregistrate; cu toate ca aceste intreprinderi sunt simple si flexibile, au unele dezavantaje, deoarece capacitatea financiara si de munca este limitata; Societati comerciale daca mai multe persoane sunt proprietare.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs Teoria productiei, a costurilor si a ofertei". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSECONOMIECosturielasticitatea oferteimodificarea volumului productiei
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan