Formarea spatiului comunitar

Incarcat la data: 18 Mai 2010

Autor: Cojocar5u Raluca

Pret: 80 credite

Numar pagini: 34

Tip fisier: zip

Marime fisier: 79 kb

Uniunea Europeana reprezinta, astazi, o entitate economica, sociala si politica in constructie, rezultat al unui proces inceput in urma cu mai bine de cinci decenii. Citandu-l pe Robert Schuman,cu istorica declaratie din 9 mai 1950, „Europa nu se va construi dintr-o data, sau pe baza unui singur plan, ci se va dezvolta pe baza unor acumulari bazate pe solidaritatea de facto a statelor europene care si-au recastigat suvernitatea nationala dupa cel de-al doilea razboi mondial”

Situatia economica si socio-politica dezastruasa a continentului, ilustrata in tabelul de mai jos, a cerut adoptarea unor masuri radicale pentru a mentine pacea si stabilitatea atat de scump obtinute.
Tabel nr. 1.
Numarul victimelor si perioada de stagnare economica inregistrata de catre statele europene in timpul celui de-al doilea razoi mondial

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, intr-o Europa ravasita de distrugerile fizice si morale cauzate de razboi au aparut o serie de proiecte si strategii menite se conduca la reconstructia continentului.
In centrul lor se afla ideea generoasa si pragmatica a inlaturarii stricaciunilor cauzate de razboi prntr-un efort comun, rod al colaborarii dintre statele europene.
Au aparut, atunci, planuri utopice, cum ar fi acela de a incepe constructia unei Europe unite prin inlaturarea hegemonului,1  care in viziunea vremii era Germania 2, dar si altele pragmatice care, puse in practica, au condus la crearea unor structuri integrative economice puternice: OEEC (Organizatia  Europeana pentru Cooperare Economica, transformata ulterior in  OECD -Organizatia Europeana pentru Cooperare si Dezvoltare), Comunitatile Europene, CAER-ul, AELS, etc.

Dincolo de toate incercarile facute dupa incheierea celui de-al doilea razboi mondial, (cum ar fi Uniunea  Economica a Beneluxului, uniune vamala creata la initiativa belgianului Paul Henry Spaak in 1944, in urma unui sir de tentative nereusite in perioada interbelica) procesul integrativ european propriu-zis a inceput odata cu perceperea corecta, de catre statele europene din vestul si estul continentului, a nevoii de crestere si  consolidare a puterii lor economice in scopul atingerii unor ritmuri inalte de crestere si dezvoltare economica intr-un  mediu economic si politic  international marcat in plan geopolitic de razboiul rece si in plan economic de hegemonia Statelor Unite.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Formarea spatiului comunitar". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSFormaredreptul comunitaristoria economie
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...