Monopolul discriminant si cel reglementat

Incarcat la data: 07 Aprilie 2010

Autor: lucrari licenta

Pret: 50 credite

Numar pagini: 6

Tip fisier: zip

Marime fisier: 40 kb

Monopolistul si-a pus in mod logic intrebarea daca nu se poate sustrage mai mult decat jumatate din surplusul consumatorului? Asa s-a ajuns la discriminarile de pret, caz in care acelasi produs se vinde la preturi diferite, in functie de anumite criterii.

1.1. Discriminarea de pret de gradul I

In acest caz, monopolistul vinde fiecare unitate de output la alt pret. Criteriul de discriminare (diferentiere a pretului) este insusi consumatorul, in sensul ca fiecare unitate de produs se va vinde exact la pretul de rezervare al fiecarui cumparator. Ca urmare, nu mai ramane nimic din surplusul consumatorului de pe piata competitiva, avand in vedere faptul ca pretul de cumparare coincide exact cu pretul de rezervare. intregul surplus al consumatorului se transforma in profit, iar discriminarea este perfecta.

In acest caz, criteriul de diferentiere a pretului este cantitatea cumparata. Se aplica un sistem de preturi in cascada. Cu cat numarul treptelor de pret este mai mare, cu atat pretul de cumparare va fi mai aproape de pretul de rezervare si extraprofitul (ceea ce se obtine peste profitul de monopol) va fi mai mare (Fig. 9.2.).
in cazul acestei discriminari incasarea marginala este fragmentata, fiind formata din tot atatea segmente, cate trepte de pret se aplica. Ultima treapta de pret este stabilita in asa fel, incat cantitatea totala ce se cere sa fie tocmai egala cu capacitatea de productie disponibila la monopol.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Monopolul discriminant si cel reglementat". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSECONOMIE
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan