Politica bugetara

Incarcat la data: 20 Iulie 2012

Autor: popescu lucia

Pret: Gratuit

Numar pagini: 7

Tip fisier: zip

Marime fisier: 19 kb

Politica bugetara reprezinta una din cele mai importante parghii de functionare a sistemului unic european, dar in ciuda acestui fapt, spre deosebire de celelelalte politici, in nici unul din tratatele fundamentale - Roma sau Maastricht - nu se prevedea definirea sau reglementarea sa explicita. Astfel nici unul din cele doua tratate nu acorda politicii bugetare un caracter comunitar pronuntat si, desi bugetul comunitar a crescut destul de  mult, el nu reprezinta decat 2,4% din totalul bugetelor statelor membre.

Baza legala  a bugetului comunitar este constituita din:
- art. 272 (203) din Tratatul de la Roma
- art. 177 din Tratatul EURATOM
- art. 78 din Tratatul CECO
- Intelegerea interinstitutionala din 6 mai 1999 care prevedea o imbunatatire a procedurii si disciplinei bugetare si acoperea perioada 2000 - 2006. Aceasta intelegere a fost precedata de cea incheiata in octombrie 1993 si cuprindea perioada 1993 - 1998, care a avut rolul de a evita reeditarea unor crize bugetare ca cea din 1980. Un astfel de acord intre institutiile europene imbunatateste procedura de adoptare anuala a bugetului si asigura o tinere 454f53e sub control a cheltuielilor. in acest cadru, institutiile comunitare stabilesc prioritatile bugetului, si perspectiva financiara care indica suma maxima autorizata a cheltuielilor pentru perioada in cauza.

Exista o serie de principii fundamentale, norme si proceduri comunitare care guverneaza bugetul Uniunii Europene:
a). Principiul unitatii  prevazut in art. 268 al Tratatului de la Roma, care stipuleaza ca toate veniturile si cheltuielile Comunitatii trebuie sa fie inscrise intr-un singur document.

b). Principiul universalitatii  care se bazeaza pe doua reguli: regula nerepartizarii (non-asignement) care prevede ca veniturile bugetare nu pot fi alocate dinainte numai unor anumite categorii de cheltuieli si principiul bugetului in ansamblu (gross budget principle) care stabileste ca toate veniturile si cheltuielile trebuie sa fie prevazute integral in buget fara nici o modificare.

c). Principiul anualitatii care prevede ca operatiile bugetare sunt stabilite pe un singur an. Acest principiu inlesneste controlul asupra activitatilor executive ale Comunitatii. Comunitatea trebuie sa reconcilieze acest principiu cu nevoia de a intreprinde operatii financiare pe mai multi ani, lucru posibil prin diferentierea care se face intre cele doua tipuri de operatii: fonduri de plati (payment appropriations) si fonduri de angajament (commitment appropriations). Fondurile de plati definesc cheltuielile anului financiar in curs. Acest lucru nu exclude posibilitatea  ca o parte a cheltuielilor sa provina din intelegeri si angajamente facute anterior. Fondurile de angajament definesc plafonul resurselor ce urmeaza a fi alocate in anul financiar curent.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Politica bugetara". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: Cursuripolitica bugetaracurs stiinte politice
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan