Economia dezvoltarii

Incarcat la data: 25 Martie 2013

Autor: nicorescu ionela

Pret: Gratuit

Numar pagini: 47

Tip fisier: zip

Marime fisier: 109 kb

Incheierea celui de-al doilea razboi mondial si finalizarea amplului proces al decolonizarii au pus stiinta economica in fata unor realitati dramatice: pe o mare parte a planetei, pentru populatiile tarilor recent devenite independente, nu erau asigurate nici cele mai elementare conditii de existentă demne de secolul XX. Dezechilibrele care se dezvăluiau erau de o cu totul alta factura decat cele intalnite in economiile occidentale avansate. Era vorba de o ramanere in urma pe toate planurile, de o subdezvoltare ale carei consecinte se concretizau intr-o mizerie umana insuportabila.

Cu toate eforturile depuse de fiecare stat in parte si de comunitatea internationala in ansamblu, prin intermediul institutiilor O.N.U., astazi din cei peste sase miliarde de locuitori ai Terrei, circa un miliard de oameni (15% din populatia lumii) trăiesc cu mai putin de  un dolar pe  zi , iar 2,5 miliarde trăiesc cu mai putin de 2 dolari pe zi. Peste 600 milioane sunt afectati de "saracia extrema”, cu un venit mediu anual mai mic de 275 $. 15% din populatia lumii traieste, deci, cu mai putin de 1 $/zi - standard pe care Europa de Vest si SUA il atinsesera cu doua secole in urma. Acestia sunt “saracii absoluti”, cum ii denumea Robert Mc.

Namara, fost presedinte al Bancii Mondiale, adica fiinte umane care sufera de o conditie de viata atat de degradata, de boala, analfabetism, malnutritie si mizerie incat, neasigurandu-li-se satisfacerea necesitatilor umane de baza, viata lor este la marginea existentei fizice.

Potrivit estimarilor aceleiasi Banci Mondiale, la inceputul anilor 1990, 11 milioane de copii sub cinci ani mureau in fiecare an in tarile slab dezvoltate din cauza unor boli ce pot fi prevenite. La mijlocul anilor 1990, acest numar crescuse la 13 milioane, ceea ce inseamna mai  mult de 14.000 morti pe ora.

Constientizarea acestor probleme a generat, dupa al doilea razboi mondial, o bogata literatura economica, axata pe explicarea posibilitatilor, a cailor si mecanismelor dezvoltarii economice. Studiile din acest domeniu  au cunoscut o crestere exponentiala, astfel incat, inca in 1963, intr-o prefata la traducerea in limba franceza a lucrarii lui Arthur Lewis, laureat al premiului Nobel pentru economie, “Teoria cresterii economice”, economistul Gaston Leduc le aprecia a fi de ordinul a zecilor de mii2. De atunci, numarul lucrarilor (carti, studii, articole, comunicari, rapoarte) a continuat sa creasca, cercetarile efectuate constituindu-se intr-o disciplina economica de sine statatoare - Economia dezvoltarii.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Economia dezvoltarii". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: Cursuricurs economieeconomie dezvoltarii
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan