Economie politica

Incarcat la data: 03 Noiembrie 2011

Autor: iuliasilaghi

Pret: Gratuit

Numar pagini: 23

Tip fisier: zip

Marime fisier: 175996 kb

CAP. I OBIECTUL SI METODA ECONOMIEI POLITICE


1.1. Scurt istoric al economiei politice
1.2 Obiectul de studiu al economiei politice
1.3. Caracterul legic al economiei
1.2. Scurt istoric al economiei politice


Istoria gandirii economice mentioneaza ca termenul de “Economie politica” isi are originea in cuvintele grecesti “oikonomia” ( format din “oikos” care inseamna casa, gospodarie, casnica si “nomos” care inseamna lege) si “politeia” care inseamna oranduire social.

 

Istoria gandirii economice mentioneaza cateva moment esentiale din evolutia reflectiei economice si anume:

 

I Primele reflectii despre economie au aparut din perioada Antichitatii (Platon, Aristotel) privind unele aspecte legate de bani (ca masura a valorii si instrument al schimbului), marfa (cu reprezentarea ei: utilitatea si valoarea), proprietatea (individuala si sociala).

 

II. In Evul Mediu, cel mai important ganditor a fost Toma D’Aquino, care desi a studiat economia in sens normativ, de pe pozitiile doctrine religioase crestine, a mentionat aspecte privind “pretul just” si “profitul” ca mobil al activitatii economice.

 

III. Mercantilismul, secolele XVI-XVIII, s-a axat pe ideea imbogatirii natiunii, stabilind ca obiect principal al economiei politice: economia marfara. S-a observat in aceasta perioada o revolutie in devenirea stiintei economice, transformarea economiei politice dintr-o disciplina economica normativa intr-una pozitiva.

 

Mercantilistii au studiat circulatia banilor, importanta productiei in crearea si sporirea bogatiei, programe statale
de organizare si programare economica, populatia si forta de munca, pretul, creditul si dobanda,comertul exterior.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Economie politica". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: ECONOMIEEconomie politicamercantilismul