Curs de baschet

Incarcat la data: 27 Aprilie 2010

Autor: valentin jianu

Pret: 80 credite

Numar pagini: 52

Tip fisier: zip

Marime fisier: 81 kb

Baschetul este un joc sportiv de echipa, care face parte din categoria jocurilor inventate. A aparut ca o necesitate a manifestarii dorintei de miscare, de practicare a exercitiului fizic sub aceasta forma. Solutia a fost gasita de tanarul profesor american James A. Naismith de la Colegiul Springfield (S. U. A.). Astfel in decembrie 1891 acesta inventeaza un joc colectiv care poate fi practicat atat in sala cat si in aer liber, denumit Naismith-ball, iar mai tarziu Baschet-ball (minge la cos).

Primele instalatii au fost doua cosuri cu piersici fixate pe peretii opusi ai salii. Jocul s-a disputat 9 la 9, clasa avand 18 studenti, dupa 13 reguli. Naismith a gandit desfasurarea jocului dupa urmatoarele principii, actuale si in jocul de baschet modern:
1.    Jucatorul aflat in posesia mingii nu trebuie sa se deplaseze atat timp cat o detine.
2.    Cosul este plasat orizontal deasupra capetelor jucatorilor.
3.    Violenta sa fie pe cat posibil eliminata.
4.    Mingea apartine jucatorului din momentul in care el o poate prinde, fara a incerca luarea ei prin contact personal.

Date din istoria baschetului:
-    1893 – 1894: Prima carte de baschet a aparut la New York – „Jocul de Baschet-ball” – autori Naismith si Gullick. Se dau doua scheme de asezare in teren a echipelor din 5 – 9 jucatori in functie de dimensiunile terenului 27 / 13.
-    1893: primul regulament al jocului de baschet.
-    1895: practicarea jocului de baschet de catre fete   (S. U. A.) – baschetul a fost primul joc sportiv cu care fetele au aparut in competitii.
-    1897: Primul joc 5 : 5 disputat intre Universitatea Yale – Universitatea Pensilavania s-a incheiat cu scorul de 32 - 0.
-    1898: o echipa nord-americana apare la Paris.
-    1905: prof. dr. Schmidt introduce jocul de baschet in Germania.
-    1906: apare si in Franta.
-    1932: se infiinteaza Federatia Internationala de Baschet (FIBA) cu sediul la Geneva – Romania este si ea membra.
-    1934: Consacrarea baschetului in S.U.A. cand in arena de la Madison-Square – Garden din New York, echipa New York City invinge cu 25 – 18 Universitatea Notre-Dame in fata a 16.000 de spectatori.
-    1935: primul Campionat European masculin la Geneva, pe care il castiga Letonia; a participat si echipa Romaniei.
-    1936: baschetul este introdus la Jocurile Olimpice de la Berlin, unde s-au prezentat 22 de echipe, finala disputandu-se intre S. U. A., - Canada 19 – 18.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs de baschet". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSEvolutieBASCHETAPARITIEEDUCATIE FIZICARange Rover Sport
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...