Curs de sinteza: Volei

Incarcat la data: 27 Aprilie 2010

Autor: valentin jianu

Pret: 80 credite

Numar pagini: 35

Tip fisier: zip

Marime fisier: 51 kb

Voleiul face parte din categoria jocurilor sportive euristice  (inventate). William G. Morgan (1870-1942) a ramas in istorie ca inventator al jocului de volei, care la inceput a fost denumit „Mintonette”. William G. Morgan, tanar instructor (25 de ani) pentru educatie fizica la Colegiul de Administrarea Afacerilor (Bussiness Administration) din Holyoke, Massachusetts, SUA a decis - in anul 1895 – sa gaseasca  o modalitate de exercitiu fizic prin care studentii sai sa faca efort: sa  amestece elemente din baschet, baseball, tenis si handbal.

Aceasta decizie a aparut din dorinta domnului Morgan de a crea un joc nou pentru clasele sale de viitori oameni de afaceri prea putin doritori de practicare a unui sport care sa  implice contact fizic. Noul joc ce se dorea o activitate recreationala  usoara a fost denumit mintonette, cuvant inexistent in dictionare.

Morgan a imprumutat fileul de la tenis si l-a ridicat la inaltimea de 1,98 m (peste inaltimea unui barbat de statura medie), pe un teren de badminton. Folosind initial o minge de tenis lovita cu palma, apoi o minge de baschet (dar aceasta era prea mare si prea grea), jocul se desfasura prin venirea la rand a jucatorilor - ca la baseball. in final Morgan a cerut firmei A.G. Spalding & Bros sa faca o minge, care a fost realizata in fabrica de langa Chicopee, din Massachusetts. Rezultatul a fost chiar satisfacator: mingea era acoperita cu piele, cu o camera din cauciuc in interior; circumferinta sa era intre 63,5 si 68,6 cm si greutatea sa era intre 252 si 336 grame. Pentru comparatie, regulamentar, in prezent inaltimea fileului este de 2,43 m pentru barbati si 2,24 m pentru femei (inaltimea fileului difera pentru veterani si pentru juniori), iar mingiile au circumferinta de 65 – 67 cm si greutatea de 260 – 280 g.
 Scopul jocului era ca mingea sa  atinga podeaua echipei adverse si sa  se evite ca adversarul sa reuseasca acelasi lucru. Nu existau limite in ceea ce priveste numarul de jucatori si atingerile mingii.

Morgan a rugat pe doi dintre prietenii sai de la Holyoke, Dr. Frank Wood si John Lynch, sa scrie (bazate pe sugestiile sale) conceptele de baza ale jocului si primele zece reguli.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs de sinteza: Volei". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSEDUCATIE FIZICARange Rover Sportvoleiul
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan