Elemente de metodica a predarii finalurilor de pioni

Incarcat la data: 16 August 2010

Autor: cosmin-ionut

Pret: 80 credite

Numar pagini: 24

Tip fisier: zip

Marime fisier: 91 kb

Din cauza timpului extrem de scurt afectat acestei teme atat de vaste (si a spatiului din prezenta lucrare) a trebuit sa aleg dintre metodele clasice de prezentare a finalurilor de pioni, una singura. Am ales una singura, cea expusa de André Cheron in „Lehr und Handbuch der Endspiele”.

Am preferat aceasta lucrare altora, cum ar fi cele ale marilor maestri R.Fine si Y.Averbach, atat datorita faptului ca este mai putin cunoscuta in tara noastra (exista doar doua exemplare), cat si faptului ca autorul s-a straduit sa duca o laborioasa munca de cercetare stiintifica, cautand sa prezinte cat mai des posibil reguli cu caracter cat mai general sau tabele cu anumite tipuri de pozitii, din care am prezentat doar cateva.


Mi-am permis sa introduc si unele sugestii personale sau explicatii ale unor probleme insuficient de bine argumentate, din metodica elaborata de mine in perioada 1978-1980, in masura in care am considerat ca aceste lucruri ar putea ajuta pe antrenorii ce lucreaza mai ales cu juniorii din grupele de avansati sau de performanta. Am facut acest lucru in speranta ca astfel acesti sportivi vor putea sa-si insuseasca mai usor si mai temeinic aceasta problematica, considerata pe drept cuvant arida si plictisitoare si, pe nedrept, mai putin importanta.


in ce ma priveste, ma alatur parerii marelui cunoscator si cercetator din domeniul finalurilor Ban Jenö, care sustine ca modul in care sunt prezentate finalurile in general, pe baza materialului ce se gaseste pe tabla (inventarul pieselor) poate fi utila din punct de vedere al celui ce cauta pozitia respectiva sau una asemanatoare, al celui care o scrie categoric comoda, dar din punct de vedere al cunoasterii stiintifice unilaterala si cu lipsuri, deoarece nu inventarul de piese de pe tabla conteaza in rezolvarea acestor pozitii, ci ideile (temele) care stau la baza lor.


Deci gruparea finalurilor (si aici pot spune ca in special la finalurile de pioni se observa mai clar acest lucru) n-ar trebui facuta dupa materialul existent pe tabla, ci a ideilor care guverneaza aceste finaluri.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Elemente de metodica a predarii finalurilor de pioni". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSFINALMetodicaEDUCATIE FIZICA
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...