Fiziologia generala si a efortului sportiv

Incarcat la data: 27 Aprilie 2010

Autor: valentin jianu

Pret: 80 credite

Numar pagini: 25

Tip fisier: zip

Marime fisier: 59 kb

Celula este unitatea elementara a corpului. Fiecare tip de celula fiind adaptata in vederea indeplinirii unei anumite functii. Desi exista diferente marcante intre celulele corpului, toate celulele prezinta cateva caracteristici elementare asemanatoare: EX: - in toate celulele oxigenul se combina cu glucidele, lipidele sau proteinele pentru a elibera energia necesara functiei celulare.

-    Mecanismele care transforma alimentele in energie sunt aceleasi pentru toate celulele.
-    Si de asemenea toate celulele isi deverseaza produsi finali ai reactiilor chimice in lichidul inconjurator (interstitiar) sau (mediul intern).
-    Aproape toate celulele au proprietatea de a se divide si ori de cate ori celulele apartinand unui anumit tip sunt distruse. Celulele ramase incep sa se divida pana refac numarul corespunzator.
Lichidul interstitiar (mediul intern)
- Aproximativ 60% din corpul adultului este prezentat de lichide. Cea mai mare parte a acestui lichid se afla in celula si se numeste lichid intra-celular. Şi 1/3 se afla in afara celulei si reprezinta lichidul extracelular. Acest lichid extra-celular, este transportat rapid prin sange si apoi se amesteca cu lichidele extra-celulare (tisulare) prin difuziune la nivelul peretilor capilarelor. Astfel acest lichid se afla in continua miscare prin tot corpul. in el se afla ioni si substante nutritive necesare mentinerii vietii celulare.
Toate celulele traiesc in acelasi mediu intern care din acest motiv poarta denumirea de mediul intern al organismului, termen introdus in secolul al 19 le-a de fiziologul francez Claude Bernard.
   
Deosebirile dintre lichidul extracelular si intra-celular.
Extracelular – contine ioni de  sodiu, bicarbonat si substante nutritive: O2, acizi grasi, aminoacizi, CO2 care este transportat de la celule la plamani spre a fi eliminat precum si alti produsi celulari care sunt transportati la rinichi pentru excretie.
Intra-celular – difera de cel extracelular, avand cantitati mari de ioni de potasiu, Mg si fosfat. Aceasta diferenta este mentinuta cu ajutorul unor mecanisme speciale de transport ionic prin membrana.
 
Mecanismele homeostatice ale principalelor sisteme functionale. Prin homeostazie se intelege mentinerea stabila a conditiilor de mediu intern. Toate organele si tesuturile corpului indeplinesc functii care ajuta la mentinerea constanta a acestor conditii.
EX: plamanii asigura cu O2 lichidul extracelular refacand continuu O2 consumat de celule. Rinichii mentin constanta concentratia ionica iar sistemul gastrointestinal asigura substantele nutritive.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Fiziologia generala si a efortului sportiv". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSEDUCATIE FIZICARange Rover Sportantrenament sportivfiziologie generala
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan