Fiziologia sportiva

Incarcat la data: 16 Iunie 2010

Autor: Radauceanu Daniela

Pret: 50 credite

Numar pagini: 11

Tip fisier: zip

Marime fisier: 29 kb

1.Putine forme de stress extrem in organism comparativ cu cel indus de efortul fizic extrem  2.Efortul fizic extrem prelungit o perioada medie de timp poate deveni letal 3.Fiziologia sportiva = cunoasterea limitelor maxime la care poate fi impins corpul uman (anumite mecanisme) Ex. Persoana – fortare limita maxima (apropiat) letala – metabolismul corporal creste cu aproximativ 100% fata de valoarea normala. in maraton metabolismul corporeal creste cu 2000% fata de normal (asta explica mai multe mecaniste acomodative)

4.Sportivi/sportive
a.Informatiile sunt oferite predominant pentru sexul masculin deoarece pe acestia s-au efectuat determinari complete
b.La femei elementele fiziologice de baza sunt aceleasi, diferentele fiind determinate de
c.Majoritatea valorilor cantitative caracteristice sportivilor (forta musculara / ventilatie pulmonara / debit cardiac) depind de masa musculara. La femei ele sunt 2/3 – 3 din valorile de la barbati. Raportata forta pe cm2 de sectiune musculara – raportul este la fel ca la barbati. Diferentele de randament depind doar de masa musculara determinata de constelatia endocrina.
NB: exemplu de performante fizice la femei fata de barbati: viteza la maraton la femei e mai scazuta cu 11% fata de barbati
Alt exemplu: la cursa dus-intors prin Canalul Manecii (inot) femeile au fost mai bune decat barbatii – determinat de surplusul lipidic (rol termoizolant, flotabilitatea, surplus energetic pe termen lung).
d.Testosteronul; din testicule - ... - ^ depozite proteice oriunde in organism, predominant in muschi. La barbatii cu activitate medie + testosteron crescut, musculatura e cu 40% mai multa decat la femei
e.Estrogenul e raspunzator de diferentele de performanta fizica dintre femei si barbati. Estrogenul creste depozitele lipidice la femei la nivelul sanilor, coapselor, tot tesutul celular subcutanat.
Ex: femeie – depozitele adipoase ~ 27% din greutatea corporala
Barbat – 15% depozitele adipoase

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Fiziologia sportiva". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSEDUCATIE FIZICAfiziologie generala
Comentarii

:) as vrea kursul acesta.. e bun...