Istoria educatiei fizice si sportului

Incarcat la data: 27 Aprilie 2010

Autor: valentin jianu

Pret: 80 credite

Numar pagini: 31

Tip fisier: zip

Marime fisier: 92 kb

Domeniul educatiei fizice si sportului a trecut prin mai multe cicluri in lunga sa istorie. Aceste cicluri variaza de la un autoritarism strict la democratia liberala de astazi. Aceasta transformare a democratiei a deschis domeniul educatiei fizice pana la numeroase stiinte noi, si anume, crearea de noi oportunitati  profesionale. Suntem convinsi ca evolutia ciclurilor de educatie fizica nu s-a oprit, ea va fi in continuare si aceasta va deschide calea pentru descoperirile viitoare dar si noi  studii in domeniu.

Evolutia  educatiei fizice si a sportului de la inceputurile omenirii  pana in zilele noastre demonstreaza tendintele permanente ale omului de autoperfectionare. Practicand exercitii fizice, omul devine mai rezistent, invata sa invinga, sa lupte cu oboseala si sa fie hotarat in actiuni. Pe langa deprinderile motrice aplicative, pe care le imprima prin practicarea sa sustinuta se  dezvolta si pretioase calitati motrice si moral-volitive.

 Perioada preistorica este fascinanta prin insasi marcarea debutului tendintelor omului de a concura, de a inventa diverse forme de miscare. Activitatiile sportive de astazi isi datoreaza in mare parte spectaculozitatea acestei perioade de inceput pentru tot ceea ce inseamna materiale sportive, tehnici, probe sportive.
Consider ca domeniul sportului devine si mai interesant prin studiul si descoperirea originilor acesteia, a punctelor sale de debut.

Miscarile fundamentale ale omului primitiv erau: alergarea, saritura si catararea care alcatuiau mijloacele luptei pentru existenta. Armele omului primitiv erau organele naturale: mainile, picioarele, dintii, dar pe viitor omul a inceput sa intrebuinteze segmente materiale cum ar fi: piatra, lancea, cutitul si maciuca. Aceste segmente amplifica, prelungesc si sporesc puterea organelor naturale si reclama si alte feluri de miscari, necesitate de manuirea lor.

Lupta a castigat spatiu in cea mai importanta perfectiune pe care a atins-o omul atunci cand el nu s-a mai multumit sa tina in mana acesta arme si a inceput sa le arunce la distanta impotriva adversarului. Elasticitatea corpurilor a dus la inventia prastiei si arcului, iar mai tarziu elasticitatea gazelor a dus la inventia armelor de foc.
Omul a putut sa-si sporeasca fortele fizice care in chip natural erau inferioare acelora ale unor animale, in cele trei miscari fundamentale. El n-a putut intrece calul in fuga, dar inteligenta sa a inventat roata, miscata prin puterea musculara proprie, prin forta de tractiune a animalelor sau prin forte motrice a aburului sau electicitatii. N-a putut sari mai tare ca pantera, nici n-a putut zbura ca pasarile, nici inota ca pestii, dar a inventat armele, uneltele si masiniile cu care a intrecut prestatiile animalelor si  le-a intrecut pe acestea prin puterea minti, a tendintelor sale de perfectionare.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Istoria educatiei fizice si sportului". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSEDUCATIE FIZICAistoria literaturii
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan