Metodica disciplinelor montane

Incarcat la data: 27 Aprilie 2010

Autor: valentin jianu

Pret: 50 credite

Numar pagini: 12

Tip fisier: zip

Marime fisier: 26 kb

Procesul de invatare a tehnicii de baza in schiul alpin nu este un proces standardizat, el este in continua schimbare si adaptare in functie de cerintele instructiv-educative, de tipul de elevi cu care se lucreaza, de particularitatile individuale si materialele utilizate. Astfel, metodica predarii tehnicii de baza a schiului alpin se contureaza atat prin prisma evolutiei tehnologice specifice si a finalitatilor cercetarilor aplicative specifice domeniului, cat si prin prisma actiunilor motorii fundamentale din schiul alpin.

Modul de organizare si aplicare a mijloacelor selectionate in vederea realizarii obiectivelor intermediare sau finale specifice schiului alpin se evidentiaza pe baza unor criterii ce tin de eficienta sau traditii nationale. Dintre aspectele metodicii predarii tehnicii de baza este important sa evidentiem specificitatea invatarii. Acest aspect releva faptul ca tehnica de schi alpin se bazeaza pe deprinderi motorii complexe cu structura ciclica si aciclica (Carstocea V., Fortu A., 1985) care se deosebesc fundamental de deprinderile habituale sau cele formate in alte activitati cu caracter sportiv si care solicita o coordonare ridicata in conditii de echilibru dinamic in situatii variate. in asigurarea miscarilor specifice se imbina in anumite proportii actiuni dinamice cu elemente de activitate statica. Un alt aspect demn de luat in seama il reprezinta conditia de baza a schiului alpin, respectiv alunecarea.

Mentinerea echilibrului in conditii de alunecare reprezinta un proces complex care implica controlul fricii, al automatismelor si al reactiilor reflexe. Avand in vedere ca majoritatea actiunilor motorii din cadrul schiului alpin sunt compuse din mecanisme de echilibrare, este deosebit de important sa se cunoasca componentele cu caracter biomecanic care determina comportamentul schiorului. in baza acestor consideratii, determinarea componentelor tehnicii de baza in schi, adica a actiunilor motorii specifice, reprezinta o conditie de baza in asigurarea formarii deprinderilor motorii. Modul de abordare si gradualitatea acestora este esentiala in organizarea activitatii didactice pentru a se delimita un cadru metodologic eficient.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Metodica disciplinelor montane". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSMetodicaEDUCATIE FIZICAdiscipline socio umane
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan