Tehnica de calcul si metode de perfectionare a tehnicii sahiste de calcul

Incarcat la data: 16 August 2010

Autor: cosmin-ionut

Pret: 80 credite

Numar pagini: 28

Tip fisier: zip

Marime fisier: 296 kb

Vorbind despre jocul de sah, magicianul combinatiilor, excampionul mondial Mihail Tal remarca: Inainte de a fi stiinta si arta, sahul este un joc. El are reguli, principii si legi care trebuiesc bine cunoscute pentru a juca bine sah.-“(Manualul enciclopedic al jocului de sah.. M. Tal, N. Juravlev ).


- Partida de sah este o lupta care implica confruntarea permanenta dintre atac si aparare, lupta in care sunt utilizate toate formele de manifestare a activitatii figurilor respectiv atacul, apararea, stanjenirea, protectia si lupta cu limitarile figurilor.- Insa ori cate cunostinte teoretice (reguli, principii, legi) ar poseda un jucator, fara stapanirea unui calcul exact si précis este imposibil de a accede la marea performanta.. Cum nimeni nu se naste invatat si tehnica de calcul este un domeniu in care antrenamentul specific joaca un rol prioritar.- J. R. Capablanca remarca:-“ Este usor sa inveti sah, este greu sa-l joci bine!”- iar marele maestru Paul Keres a conchis:


- “Nimeni si niciodata nu s-a nascut maestru de sah!. Drumul spre acest titlu este legat de ani de studiu, antrenament, lupta , bucurii si tristeti .”- Totusi practica ultimilor ani ne dovedeste cu prisosinta ca acest drum s-a scurtat considerabil, dovada cea mai buna este nu numai aparitia unor copii minune, (T. Radjabov,S. Karjakin, Magnus Carlsen) cat mai ales cresterii valorice a coeficientul Elo la jucatorii de varste cuprinse intre 14-18ani. O privire asupra clasamentelor primilor 20 clasati de la CM si CE juniori si junioare este concludenta. Este imbucuratoare cresterea valorica a pleidei de jucatori romani tineri din care vom enumera pe M. Parligras, C. Lupulescu, V. Jianu, A, Murariu etc, insa din pacate nu putem generaliza aceste observatii la juniorii si junioarele noastre de la varstele 10, 12, 14, 16, 18 ani, a caror rezultate la CE si CM sunt departe de a fi satisfacatoare. . Cum nu putem crede ca tinerii de astazi ar fi mai dotati nativ decat cei de ieri, este evident ca scurtarea drumului spre inalta performanta se datoreste unor metode noi moderne de pregatire si antrenament a caror eficienta este confirmata de rezultate.- Iar intalnirea noastra, de fapt un schimb de experienta , este menita sa puna bazele unei metode unitare de antrenament pentru juniorii si junioarele noastre. Calculul concret insoteste, in proportie mai mare sau mai mica, fiecare mutare efectuata pe tabla.de sah. Alegerea mutarii celei mai bune este un proces dificil, si aici trebuie mentionat faptul ca un element foarte important in formarea jucatorului de performanta este modul in care antrenorul reuseste sa imprime elevilor sai un modul de gandire maximalist .

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Tehnica de calcul si metode de perfectionare a tehnicii sahiste de calcul". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSCalculEDUCATIE FIZICAmetode specifice
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan