Teoria educatiei fizice si sportului

Incarcat la data: 13 Iunie 2011

Autor: Steib Hajnal

Pret: Gratuit

Numar pagini: 48

Tip fisier: zip

Marime fisier: 109398 kb

5 (1 review)

I.   TEORIA EDUCATIEI FIZICE SI SPORTULUI
1. Notiuni fundamentale:
             

Educatia fizica este "activitatea care valorifica sistematic ansamblul formelor de practicare a exercitiilor fizice in scopul maririi, in principal, a potentialului biologic al omului conform cerintelor sociale" .
Educatia fizica este:

 

- fiziologica prin natura exercitiilor folosite;
- pedagogica prin metodele utilizate;
- biologica prin efectele produse asupra organismului;
- sociala prin modul de organizare si desfasurare.

 

Considerata multa vreme ca o activitate limitata la nivel institutionalizat [diversele cicluri de invatamant], educatia fizica si-a largit aria de cuprindere odata cu generalizarea notiunii de educatie permanenta. In prezent, educatia fizica se adreseaza tuturor categoriilor de populatie, adaptandu-si obiectivele, mijloacele, metodele si formele de organizare la specificul fiecareia dintre ele, fiind cunoscute urmatoarele subsisteme:


- educatia fizica a tinerei generatii din unitatile prescolare, invatamantul primar, gimnazial, liceal, profesional, special si superior;
- educatia fizica profesionala - care se adreseaza diverselor sectoare economice (metalurgie, minerit, chimie etc.) sau specializari ce presupun eforturi fizice intense (scafandri, piloti etc)
- educatia fizica a persoanelor varstnice sau suferinde de un handicap etc
           

 

Sportul este activitatea de intrecere constituita dintr-un ansamblu de actiuni motrice diferentiate pe ramuri de sport, desfasurata intr-un cadru institutionalizat sau independent, prin care se cauta perfectionarea posibilitatilor morfo-functionale si psihice, concretizate in performante obtinute in competitii, ca: record, depasire proprie sau a partenerilor.

 

Sportul se clasifica in : sportul pt. Toti ; sportul de performanta ; sportul adaptat. Caracteristica principala a sportului o reprezinta competitia. Caracterul competitiv al sportivului nu exclude valentele formative. O alta caracteristica a sportului este reprezentata de faptul ca el este accesibil numai celor cu aptitudini. Clasificari ale sportului: 1.in functie de numarul de competitori: sporturi pe echipe; sport individual; sporturi mixte. 2.in functie de perioada de an in care se desfasoara: sporturi de sezon; sporturi pentru tot anul calendaristic.3.in functie de includerea in J.O: sporturi olimpice; sporturi neolimpice. 4.in functie de sexul sportivilor: sporturi feminine; sporturi masculine; sporturi pt. ambele sexe.5.in functie de raspandire: sporturi nationale; sporturi internationale. 6.in functie de caracteristicile sportului: sporturi anaerobe; aerobe; mixte.
            

 

Capacitatea motrica reprezinta ansamblul posibilitatilor motrice naturale si dobandite pin care se pot realiza eforturi variate ca structura si dozare. Factori care influenteaza capacitatea motrica: procese psihice; procese biochimice; nivelul indicilor de dezvoltare fizica. Exista 2 tipuri de capacitate motrica: 1.capacitate motrica generala – formata din calitatile motrice de baza (forta, viteza, rezistenta, indemanare); deprinderile si priceperile de baza si utilitar aplicative. 2.capacitatea motrica specifica – formata din calitati motrice specifice ramurii de sport respective; deprinderi si priceperi motrice specifice ramurii de sport respective.

  

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Teoria educatiei fizice si sportului". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: sportEDUCATIE FIZICA
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...