Dispozitive si circuite electronice

Incarcat la data: 28 Aprilie 2010

Autor: marian

Pret: 80 credite

Numar pagini: 34

Tip fisier: zip

Marime fisier: 179 kb

O miscare dirijata de purtatori de sarcina electrica, creeaza curentul electric. in aceasta definitie avem trei cuvinte cheie:  exista purtatori de sarcina (substanta), corpusculi care poarta sarcina; Cea mai mica particula purtatoare de sarcina electrica este electronul. Electronul are o sarcina de 1,6  10-19 C. Masa unei astfel de sarcini este de 9  10-31 kg.  miscarea ; - nu exista curent fara miscare de sarcini.   miscare ordonata - in acest caz nu exista curent electric, miscarea este haotica.

Miscarea Browneana, a demonstrat ca daca nu intervine nimic exterior, particulele se misca dupa cele trei coordonate : 1/3 › x ;  1/3 › y ;  1/3 › z .
Daca in aceeasi bucata de material, provocam o miscare ordonata de purtatori, avem curent electric.
   
Conductivitatea
   
Este proprietatea unui material de a permite sau nu, trecerea unui curent electric prin el. Simbol ? (sigma mic)    [ ?-1] sau [ S ] (siemens)  1 S = 1 ?-1 ;
Materialele care au conductivitate mare sunt bune conducatoare de electricitate.
Cel mai bun conducator este aurul.
Criogenia (tehnica temperaturilor mici), determina supraconductivitatea (azotul lichid). Materialele supraconductoare permit trecerea perfecta a curentului electric (aur, argint, cupru).
Opusul conductivitatii este :
Rezistivitatea
Proprietatea unui material de a se opune trecerii curentului electric.
Simbol : ? (caracteristica de material).
Rezistenta este a unei bucati de material ;  R =         s - sectiune

Din punct de vedere al rezistivitatii, exista trei categorii de materiale :
-    izolatoare (izolatori) – in principiu au ? = ?, nu permit deloc trecerea curentului electric. Exemplu : - ceramica (cea mai buna), portelanul, materialele plastice.
-    conductoare – permit in mare masura trecerea curentului electric (aur, argint, cupru). Nu au ? = 0 decat in conditii de criogenie. ? = mic.   
-    semiconductoare.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Dispozitive si circuite electronice". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSELECTRONICADISPOZITIVEcircuite electronice
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan