Curs Anropologie culturala - filosofie sistematica

Incarcat la data: 14 Octombrie 2010

Autor: DYVINA

Pret: 100 credite

Numar pagini: 87

Tip fisier: zip

Marime fisier: 678 kb

Pornim de la premisa ca studentii au nevoie de o baza interdisciplinara a pregatirii lor, dar in acelasi timp au nevoie de un studiu disciplinar foarte bine focalizat. De aceea ne propunem introducerea unor discutii generale asupra tematizarilor presupuse de antropologia culturala si fixarea asupra unor elemente speciale ale discursului antropologiei.

Cursul de antropologie culturala, fiind un curs optional, va urmari in acest an o parte semnificativa a tematizarilor pe care diverse domenii si subdomenii ale antropologiei le pot oferi. Cursul este axat indeosebi pe provocarile aduse de antropologia religiilor ca subdomeniu al antropologiei culturale. Cursul ofera cadrele generale ale diferitelor tipuri de gindire culturala pornind de la citeva scheme ale credintelor si comportamentelor religioase.

Competente:
Parcurgerea cursului da posibilitatea studentilor de a vehicula cunostiinte esentiale cu privire la antropologia culturala in general si antropologia religiilor in particular. Studentii deprind abilitatea de a elabora lucrari stiiintifice pe teme culturale si religioase, se familiarizeaza cu o perspectiva interdisciplinara de abordare, le dezvolta capacitatea de a integra cunostintele dobindite in analize comparative ale altor discipline, capacitatea de a pune in dialog membri ai unor comunitati cu mentalitati si optiuni culturale si religioase diferite si cu tipuri comportamntale diverse, le da posibilitatea de intelegere a transformarilor pe care le sufera azi cultura in strinsa relatie cu religiile.

Tematica:
1. Antropologia culturala si relatia ei cu alte discipline. Principalele curente ale antropologiei culturale: evolutionismul, mutationismul, difuzionismul, functionalismul, structuralismul.
2. Antropologia culturala si antropologia religiilor
3. Cultura, religie, religiozitate. Aspecte ale experientei religioase. Schema generala a experientei religioase . Schema reprezentarii modelului jungian al sufletului, dupa Anthony Stevens. Coordonatele necesare pentru scrutarea gindirii mitice si magice dupa Lucian Blaga
4. Mentalitati monoteiste, henoteiste, panteiste, panenteiste, politeiste
5. Gindire simbolica si simbol religios
6. Mitul. Imaginarul mitic si religios. Functia imaginativa si instituirea identitara
7. Dezvrajirea lumii si recuperarea identitatii
8. Gindire magica si religie
9. Mentalitati traditionale. Comunitati traditionale si minoritati religioase. Aspecte generale ale gindirii gruparilor fundamentaliste in religiile Cartii
10. Motivul antropologic al tapului ispasitor. Depasirea conflictelor prin politici ale convietuirii si ale recunoasterii reciproce.
11. Secularizarea si lumea globala
12. Dezbateri finale asupra temelor discutate.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs Anropologie culturala - filosofie sistematica". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: FILOSOFIECURSAntropologie
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan