Epistemiologiile stiintifice

Incarcat la data: 11 Iunie 2012

Autor: hermeneia

Pret: Gratuit

Numar pagini: 10

Tip fisier: zip

Marime fisier: 17 kb

Sunt epistemologii create pentru scopul exclusiv de a explica cunoasterea stiintifica si nu mai vizeaza  cunoasterea in general, fie ca ele considera cunoasterea stiintifica drept singura posibila, fie ca incearca sa se transforme intr-o specialitate de sine statatoare.

Epistemologiile ca platonismul sau kantianismul plecau de la o stiinta deja constituita si cautau sa stabileasca conditiile in care ii sunt date principiile. De unde dubla  intentie de a arata cum este stiinta posibila si de a generaliza aspectele epistemologice intr-o teorie generala a cunoasterii. Epistemologiile parastiintifice nu cred in nici o stiinta ca fiind terminata, ci se straduiesc din afara sa le arate limitele. Epistemologiile stiintifice dimpotriva se straduiesc sa desprinda valoarea cunoasterii stiintifice, ca si marile doctrine clasice, dar cu  deosebirea ca ele se gasesc in prezenta, nu numai a unei proliferari considerabile a stiintei ci si a unui viitor imprevizibil care se traduce prin aparitia a noi principii, prin zdruncinarea altora, pe scurt, se gasesc in prezenta unor transformari care modifica in fiecare moment problemele stiintei.

Nascute dintr-o reflexie, impusa intr-un fel  de evolutia stiintelor cunoscute din ce in ce mai deschise  si nu mai definitive, aceste epistemologii devin interioare stiintelor si in cazul crizelor care afecteaza o anumita forma de cunoastere stiintifica, ele sunt chiar uneori chiar ridicate la rangul de aspecte indispensabile demersului efectiv al stiintei. De exemplu: intreaga istorie a doctrinelor moderne care si-au propus sa elucideze problema fundamentelor matematicii constituie un exemplu frapant despre o astfel de incorporare a epistemologiei in stiinta, incat analiza fundamentelor a devenit o disciplina speciala care apartine chiar matematicii.

De aici rezulta sursele acestor epistemologii. Prima sursa o constituie tendinta moralizatoare: in prezenta transformarilor continui si, in unele privinte ingrijoratoare, ale stiintelor,  unii epistemologi au vrut sa fixeze principiile stiintelor dupa un sistem de norme nevariabile. Aici se inscriu tendintele "pozitiviste”, de la doctrina lui Comte  la neopozitivismul vienez si anglo-saxon contemporan.

A doua sursa a fost interesul filosofilor care, de la Cournot la Brunschvig si la Cassirer, au cautat, in filosofia stiintelor, informatiile pe care reflexia speculativa nu putea sa le furnizeze in legatura cu transformarile cunoasterii.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Epistemiologiile stiintifice". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: Cursuriepistemiologiilefilolosfiecurs eopitemiologii
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...