Etica si deontologie profesionala

Incarcat la data: 11 Mai 2010

Autor: marian

Pret: 80 credite

Numar pagini: 56

Tip fisier: zip

Marime fisier: 118 kb

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost interesati sa reglementeze relatiile dintre ei prin norme care sa aiba ca scop protejarea fiecarui individ al comunitatii sau a anumitor segmente ale acesteia (familie, trib, ginta, popor, natiune, etnie, organizatie etc.). Asemenea norme trebuie sa aiba citeva caracteristici fara de care sansa lor de a se impune este putin probabila:  sa delimiteze, pentru toti si pentru fiecare in parte, obligatii, interdictii, permisiuni;  sa fie recunoscute de toti sau de cel putin o majoritate;  sa prevada sanctiuni pentru impunerea lor in folosul comunitatii.

Chiar si in cele mai autoritare regimuri politice, caracteristicile de mai sus ale reglementarilor s-au mentinut, in general, chiar daca acestea au convietuit cu norme de conduita impuse impotriva vointei majoritatii, in folosul unei persoane sau al unei minoritati. La baza constituirii acestor norme au stat intotdeauna valorile promovate in diferite momente istorice si in diferite arii de convietuire umana, constituite in baza conceptiilor dominante vehiculate in societate despre sursa, valoarea si sensul existentei umane. S-au constituit, astfel, o multitudine de perechi valoare-norma, destinate sa reglementeze viata indivizilor si a comunitatilor umane, in conformitate cu idealul uman si cu sistemul de interese promovat la un moment dat. Din multitudinea acestor perechi, s-a desprins o categorie aparte, identificata ca apartinind de sfera de preocupari a eticii: sfera moralei. Natura acestei sfere este data de problematica omului, raportata la sensul si semnificatia, valoarea si scopul fiintei umane, de valori, norme, atitudini si manifestari raportate la categoriile de bine si rau, toate acestea promovate, sustinute si aparate sub sanctiunea opiniei publice si a propriei constiinte.

 2. Delimitari conceptuale. Unul dintre cele mai importante puncte de pornire in studiul eticii il reprezinta intelegerea corecta a sensului si a semnificatiei termenilor cu care aceasta opereaza. Aceasta, deoarece la nivelul simtului comun, precum si in unele studii, analize, interpretari sau discursuri moralizatoare, in lucrari stiintifice sau articole de presa termenii de baza ai domeniului moral sint adesea utilizati in mod inadecvat.
Un prim mod de utilizare inadecvata este stabilirea unui raport de identitate intre etica si morala, ca notiuni, sau intre etic si moral, ca atribute ale unor persoane, actiuni, comportamente. 

CUPRINS
Curs introductiv   
Profesionalism si etica profesionala   
Concepte centrale in etica profesionala   
Etica in politica   
Etica in administratia publica   
Etica in mass-media   
Bibliografie

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Etica si deontologie profesionala". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSEticaprofesionalismdeontologie profesionala
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...