Filosofia culturii

Incarcat la data: 14 Iunie 2010

Autor: Spatariu Anca

Pret: 80 credite

Numar pagini: 25

Tip fisier: zip

Marime fisier: 49 kb

In viziunea lui Edgar Papu, cultura in ansamblul ei este vazuta ca o forma de viata, arta fiind chemata sa ofere omului solutii nu numai culturale, ci si existentiale. Interesul sau se plaseaza la raspantia domeniilor culturii si in punctele de intalnire ale acesteia cu viata. Barocul, spre exemplu, este considerat mai curand o atitudine emotionala decat una ideologica sau formala. Manierismul insusi nu este discutat doar „in termeni de stil“.

Cat despre romantism, acesta este vazut mai mult ca „existenta“ decat ca forma. De fapt, nu e nicio incompatibilitate, in viziunea lui Edgar Papu, intre existenta si forma. „Trairea de la baza stilului constituie la el criteriul pertinent de diferentiere a curentelor literare“. De aceea, el nu accepta cunoscuta teza a lui Gustav René Hocke, din Manierismul in literatura. Alchimie a limbii si arta combinatorie esoterica. Contributii la literatura comparata europeana (trad. rom.: Bucuresti, Ed. Univers, 1977), privind manierismul generalizat, incercand o reabilitare a conceptului de baroc. Cercetatorul nostru recunoaste „coeficientul de manierism“ cuprins in epistema baroca, dar insista in a sublinia fondul de gravitate si de tragism al celui din urma, care il face ireductibil la sim­pla contorsiune a formelor sau la constiinta artificiului.


Consi­derand barocul ca stil de viata, cu existenta permanenta si cu o epoca de inflorire maxima, el nu intentioneaza o cuprindere integrala, oprindu-se atunci cand socoteste ca a inchegat contururi cat de cat unitare si cu semnificatie globala. Va insista, de aceea, in Barocul ca tip de existenta (1977), asupra caracterelor intensive ale stilului, fixand, cu temeiuri filosofice si artistice concrete, cateva dintre coordonatele principale: tragismul trairii, constiinta scindata, atitudinea defensiva, preocuparea pentru sporul de originalitate, ostentatia, cultul pentru semnul perlei si al oglinzii, obsesia interiorului, echivocul etc. Structura baroca apare, in comparatie cu alte stiluri, inepuizabila si infinita, confuza si insolubila din cauza antagonismului ireconciliabil al trairii, ca la Faust, Hamlet ori Don Juan, de pilda. Exegeza este implinita prin schitarea reperelor unei viziuni integrale a fenomenului ?i la noi, desi spiritul romanesc nu este baroc prin natura sa.


Textul de mai sus reprezinta un extras din "Filosofia culturii". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: FILOSOFIECURSCULTURAfilosofia culturii
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan