Filosofia lui Etiene Gilson - Filosofia in secolul al XII-lea

Incarcat la data: 12 Martie 2010

Autor: burlacu alin

Pret: 50 credite

Numar pagini: 49

Tip fisier: zip

Marime fisier: 136 kb

In toata prima jumatate a veacului al XJI-lea, centrul intelectual cel mai activ se afla in scolile din Chartres. Faima lor isi are originea in invatamintul organizat aici de Folbertus, episcop de Chartres (f 1028), pe la sfirsitul veacului al X-lea si inceputul celui de al Xl-lea. Sfintul Yves (Yvo), zis Yves de Chartres, este numele cel mai celebru al scolii in secolul al Xll-lea, dar primul mare nume in domeniul filozofiei este cel al lui Bernardus din Chartres, cancelar al scolii, care a murit intre 1124 si 1130.


Gindirea acestui magistru nu ne este cunoscuta in mod direct, ci numai prin intermediul lui Ioan din Salisbury, care ne-a lasat, in Metalogicon, un anumit numar de informatii despre doctrina si invatatura lui. Era socotit un profesor remarcabil, preocupat mai degraba sa le cultive elevilor inteligenta si sa le formeze gustul, decit sa-i impovareze cu o eruditie inutila. Considera totusi ca studierea marilor scriitori ai Antichitatii clasice era un lucru indispensabil. "Suntem, spunea el, ca niste pitici asezati pe umeri de uriasi.


Vedem deci mai mult si mai departe decit cei vechi, dar nu prin ascutimea vazului ori prin inaltimea noastra, ci pentru ca ei ne ridica si ne salta cu toata inaltimea lor uriasa." Din punctul de vedere al doctrinei, Bernardus trecea drept cel mai desavirsit dintre platonicienii vremii. Ne lipsesc textele cu care sa precizam natura platonismului sau si nu putem determina cu siguranta care era raportul exact pe care il stabilea intre idei si materie, dar putinul pe care il stim ne permite sa recunoastem macar familia spirituala careia ii apartinea.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Filosofia lui Etiene Gilson - Filosofia in secolul al XII-lea". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSFILOZOFIE
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...