Filosofia lui Etiene Gilson - filozofia in secolul al XIV-lea

Incarcat la data: 12 Martie 2010

Autor: burlacu alin

Pret: 80 credite

Numar pagini: 74

Tip fisier: zip

Marime fisier: 198 kb

Folosim secolele ca pe niste puncte de reper comode ca sa asezam in istorie evenimentele si oamenii, dar faptele nu se regleaza dupa sistemul ze­cimal si nici dupa diviziunile noastre temporale. Virsta de aur a teologiei si a filozofiei zise „scolastice" care intr-adevar au inflorit atunci in scoli coin­cide mai degraba cu perioada care se intinde de pe la 1228, inceput al acti­vitatii didactice a lui Albert cel Mare la Koln, si pina in jurul lui 1350, data a mortii lui William Ockham. Imaginea unui „Ev Mediu", de durata de altfel nedeterminata, plin cu o „scolastica" ai carei reprezentanti repetau in esenta aceleasi lucruri timp de secole e o stafie istorica de care trebuie sa ne ferim.

E adevarat ca de la teologia Parintilor la teologia scolastica se trece printr-o progresie continua, dar inflorirea celei din urma, cu toata speculatia filozofica pe care o presupune, o include sau de care e insotita, nu a durat mai mult de o suta de ani, de-a lungul carora a trezit mereu suspiciuni, iar la capatul carora fortele adverse care-i pregateau caderea erau deja foarte aproape de victorie. Invers, o alta eroare de perspectiva ar putea sa se produca in chiar interiorul acestei perioade, facindu-ne sa-i subestimam peste masura a doua parte in favoarea primeia.

La sfirsitul secolului al XlII-lea si inceputul celui de-al XlV-lea, asistam la aparitia unor sinteze doctrinale de stil inalt precum cele ale lui Duns Scottus si William Ockham, sau a unor opere precum cea a lui Meister Eckhart, a caror calitate filozofica se impune de la inceput lecturii lor. Esential in privinta oamenilor acestei generatii este ca au gindit inevitabil in functie de cei ai generatiei precedente, acceptindu-le unele pozitii si cri-ticindu-li-le pe altele; dar gindirea lor depinde mai putin de cea a predeceso­rilor decit s-ar parea la prima vedere. intr-adevar, nu trebuie sa uitam nicio­data ca si ei pornesc, la rindul lor, de la Aristotel, Proclos, Avicenna si Averroes, ca sa reia cu alte forte opera de asimilare sau de critica a acestora de catre o gindire crestina. in aceasta operatiune ii intilneau, inevitabil, pe inaintasi, dar faptul ca i-au acceptat nu insemna intotdeauna ca i-au urmat, si adesea singura modalitate pe care au avut-o ca sa se faca prezenti a fost criticarea lor.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Filosofia lui Etiene Gilson - filozofia in secolul al XIV-lea". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: FILOSOFIECURSludovic al XIVfilosofia culturii
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...