Raporturi valorice in estetica si cultura

Incarcat la data: 26 Mai 2010

Autor: savu georgiana

Pret: 50 credite

Numar pagini: 5

Tip fisier: zip

Marime fisier: 10 kb

Valoarea ca raportare motivanta caracterizeaza alegerea unei alternative implicante din mai multe posibile, iar ca stare emotiva localizeaza o traire si o masura subiectiva, ea exprima capabilitatea fiecarui om de a extrage diferite satisfactii, din interactiunea cu un obiect, un eveniment, sau o alta persoana. Individul poate nu numai sa discearana valori dar si sa le ordoneze calitativ dupa intensitatea si nuanta placerii sau suferintei primite.

Posibilitatea de a atribui valori probabil apartine totalitatii vietuitoarelor si se manifesta prin preferinta oricarei fiinte cu un anume grad de dezvoltare senzoriale si comportamentala, pentru anumite tipuri de hrana, de miscare sau contact cu alte fiinte, functie de consecintele relatiilor anterioare.  
 In spatiul actiunii umane valoarea este criteriul dominant de raportare si calificare a unei situatii, ea determina scopul individului, mijloacele de realizare si strategiile de preluare ale efectelor atingerii unui scop.

Formele culturii, care sunt formatiuni de ordin spiritual centrate pe dihotomii valorice, reprezinta totodata moduri si/sau atitudini ale omului ca fiinta generica fata de lumea inconjuratoare (natura si societatea) si fata de sine insusi, care-l asaza intr-un topos unic in univers. Din punctul de vedere al axiologiei, acestea sunt si valorizari atribuite lumii, act de atragere a ei in cercul omenescului unde se afla in tensiune umanul si inumanul, binele si raul. Valorizarea estetica a lumii este o aprehendare voluptoasa ce are ca ax frumosul si ca obiect frumusetea.

Categoriile fundamentale ale disciplinei denumite inertial si impropriu Estetica, atunci cand sunt efectul valorizarii lumii, sunt „estetice”, iar cand se opereaza cu ele in structura discursului teoretic sunt „ale esteticii”. Valoarea estetica poate fi urmarita in trei stadii ale ei: 1) Extraartistica, unde disociem frumosul natural de esteticul vietii cotidiene, 2) Valorile intrinseci operei de arta care se infatiseaza ca o padure infrunzita policrom si 3) Valorile receptate evaluativ de catre subiectivitatea receptoare, ea insasi preformata de esteticitatea lumii si a artei.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Raporturi valorice in estetica si cultura". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSCULTURAESTETICAraporturi juridice
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...