Buget si trezorerie - Invatamant la distanta

Incarcat la data: 16 Februarie 2011

Autor: lucrari licenta

Pret: Gratuit

Numar pagini: 73

Tip fisier: zip

Marime fisier: 143 kb

Buget si trezorerie - Invatamant la distanta

 

Trezoreria publica, ca si concept si tendinte in evolutia sa referitor la organizarea, functionarea si atributiile acesteia in diversele etape ale istoriei sale, a urmat indeaproape cursul dezvoltarii economico-sociale a societatii, in general, si al finantelor publice, in special.

De aceea, nivelul de dezvoltare si complexitatea operatiunilor financiare pe care le efectueaza trezoreriile publice in diversele tari ale lumii depind, in mod covarsitor, de gradul de dezvoltare a economiei acelei tari, de proportia interventiei statului in acea economie si de abundenta sau saracia resurselor financiare publice pe care le are de administrat.

Organizarea Trezoreriei publice in Romania, initial sub denumirea de „Trezoreria Finantelor Publice“ (1993) si mai apoi de „Trezoreria Statului“, a constituit o necesitate obiectiva, determinata de mutatiile profunde care s-au produs dupa anul 1990 in economia si finantele tarii.

Astfel, o data cu trecerea la economia concurentiala de piata, finantelor publice cerandu-li-se sa-si amplifice rolul si functiile referitor la administrarea, angajarea si utili­zarea cat mai eficienta a resurselor financiare publice, s-a impus cu necesitate crearea unei institutii care sa sprijine indeaproape realizarea acestui deziderat.

De asemenea, reforma din sistemul bancar, care l-a structurat pe acesta pe doua paliere, pe de o parte, Banca Nationala a Romaniei cu functiile sale traditionale de Banca Centrala, pe de alta parte, sistemul bancilor comerciale care aveau ca prim obiectiv realizarea de servicii si produse bancare care sa le aduca profit, si nu cel de colectare si administrare corespunzatoare a fondurilor publice, a constituit o alta cauza importanta a crearii acestei institutii.

In acest context, in executia componentelor bugetului general consolidat s-au inregistrat insemnate nereguli si deficiente cu prilejul formarii si folosirii resurselor financiare publice, neajunsuri care au determinat crearea si in Romania, ca in toate tarile dezvoltate ale lumii, a unei institutii financiare specializate a statului care sa asigure constituirea, gestionarea si utilizarea mai corespunzatoare a resurselor financiare publice ale tarii.

1.1. Conceptul si unele fundamentari teoretice privind Trezoreria publica
   
Dictionarul explicativ al limbii romane1 defineste Trezoreria ca fiind: „Oficiu al unui stat unde se pastreaza si se administreaza tezaurul public“. O definitie mai apropiata de semnificatia pe care o are astazi Trezoreria publica este data de Dictionarul enciclopedic roman dupa care Trezoreria ar fi „ansamblul de operatiuni financiare si banesti bugetare si extrabugetare pe care le face statul pentru procurarea mijloacelor banesti care-i sunt necesare si pentru cheltuirea acestor mijloace…“ sau „loc unde se pastreaza si administreaza tezaurul statului“.

Multi dintre autorii care au studiat importanta si atributiile Trezoreriei publice din timpurile moderne au ajuns la concluzia ca prerogativele acesteia sunt numeroase, competentele diverse, rolul extrem de important, dar si-au exprimat o oarecare retinere in a da acesteia o definitie scurta si perena.

André Neurrisse in lucrarea sa „Le Trésorier – Payeur Général“ citeaza parerea mai multor autori care au abordat problema definitiei Trezoreriei publice: Gillbert Devaux, vechi director al bugetului Frantei, evoca „totalitatea serviciilor financiare ale statului solidar legate printr-o unitate a Trezoreriei“. Francois Bloch – Lainé vorbea de un “serviciu al statului care efectueaza, conform legilor de finante, operatiile de casa si de banca care cuprinde gestiunea finantelor publice si care exercita asupra ansamblului activitatilor financiare puterile de tutela conferite statului“. Dar mai tarziu, acelasi autor, impreuna cu P. de Voguë, a subliniat ca „Trezoreria era mai usor de definit altadata decat azi“ si a preferat sa nu-i mai dea o definitie.

Daniel Libègne, reluand cateva elemente adunate de F. Bloch – Lainé si J.Y. Haberer, a incercat o definitie in sensul ca Trezoreria ar fi „un serviciu public al statului:
- care efectueaza pentru contul sau si pentru al altor colectivitati administrative operatiunile de casa (incasari si cheltuieli) de banca (miscari de creante si datorii) si de  contabilitate necesare gestiunii finantelor publice;
- care exercita activitatea de administratie, de tutela, de finantare sau de stimu­lare in materie economica si financiara si, de asemenea, internationala;
- care asigura mentinerea marilor echilibre monetare si financiare“.

In cele mai recente lucrari romanesti de specialitate, profesorul Tatiana Mosteanu considera ca Trezoreria este „ca o casierie, unde sunt depuse si gestionate fondurile statului, si ca o banca, cu activitate de credit pe termen scurt, insarcinata sa echilibreze in orice moment intrarile si iesirile de fonduri“; profesorul Gheorghe Manolescu o defineste: „organism care centralizeaza si administreaza ansamblul incasarilor si platilor statului, Trezoreria este considerata in acest sens ca un subiect nonfinanciar, ea fiind unul din beneficiarii creatiei monetare“.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Buget si trezorerie - Invatamant la distanta". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: BUGETinvatamant la distantafluxuri financiare
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...