Buget si trezorerie publica

Incarcat la data: 29 Noiembrie 2013

Autor: Ioana

Pret: Gratuit

Numar pagini: 291

Tip fisier: zip

Marime fisier: 2711 kb

Termenul de “buget” isi are originea in limba latina desemnand sac cu bani, fiind regasit cu acelasi sens si in limba franceza, semnificand sac, punga sau cufar in care se pastrau obiectele personale sau banii atunci cand se intreprindea o calatorie.

Definirea juridica a bugetului este intalnita in Romania, pentru prima data, in anul 1929, odata cu adoptarea Legii asupra contabilitatii publice si asupra controlului bugetului si patrimoniului public.

Bugetul, in sensul acestei legi, reprezenta actul prin care erau prevazute si in prealabil aprobate veniturile si cheltuielile anuale ale statului si ale tuturor serviciilor publice. Aceasta modalitate de definire a bugetului isi are originea in decretul din 13 mai 1862 asupra contabilitatii publice din Franta unde se reglementeaza bugetul ca fiind actul prin care sunt prevazute si autorizate veniturile si cheltuielile anuale ale statului sau ale altor servicii pe care legile le supun acelorasi reguli.

Legea asupra contabilitatii publice din 1929, amintita anterior mai aduce si o serie de alte noutati fata de reglementarile legale anterioare: .
- se face o distinctie precisa intre functiunile de administrator, manuitor de bani si materiale publice (aici e vorba de funcția de trezorier al bugetului);
- se instituie obligativitatea inventarierii patrimoniului statului (mai ales a activelor publice);
- se introduce durata anului bugetar de 12 luni, in loc de 18 luni;
- se fixeaza termenul legal in care se elaboreaza si se depune bugetul;
- se introduce distinctia precisa intre cheltuielile ordinare si cheltuielile de investitie;
- se introduce controlul financiar preventiv;
- se stabilesc cele 4 etape in angajarea cheltuielilor (angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata- funcția de control intarindu-se in cadrul fiecarei etape)
- se introduce carnetul de impozite al contribuabililor si controlul asupra averii functionarilor;
- se introduce contabilitatea in partida dubla;
- se infiinteaza bugetul interior al fiecarui Departament precum si distributia lunara a creditelor, pentru a se inlatura neajunsurile provenite din fluctuatiile lunare de incasari.

Legea organica mentionata nu face o distinctie clara intre notiunea de buget al Statului si bugetele locale, amandoua fiind din acest punct de vedere acte prin care sunt prevazute si autorizate veniturile si cheltuielile publice aprobate de autoritatile competente.

Anul 1933 este anul in care prin adoptarea legii pentru organizarea finantelor locale se pun bazele legale ale bugetelor locale.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Buget si trezorerie publica". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: Cursuricurs finantebuget si trezorerie publica
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...