Curs analiza economica financiara - cheltuieli, productie

Incarcat la data: 08 Decembrie 2010

Autor: lazarencu mirela

Pret: 80 credite

Numar pagini: 57

Tip fisier: zip

Marime fisier: 295 kb

In literatura de specialitate se intalnesc deseori doua notiuni oarecum asemanatoare : notiunea de cheltuiala si notiunea de cost. Ele insa nu sunt similare.
   
Prin CHELTUALa se intelege plata factorilor de productie cu care se aprovizioneaza intreprinderea. Acesti factori nu se consuma in intregime in decursul unui ciclu de productie, ramanand sub forma de stocuri. COSTUL DE PRODUCtIE inseamna insa cheltuieli corespunzatoare factorilor efectivi consumati. intre cheltuieli si costuri exista egalitate numai atunci cand in procesul de productie se consuma in intregime toti factorii cu care s-a aprovizionat intreprinderea.

Cheltuielile de productie se impart dupa o serie de criterii, cum ar fi :

1) - Dupa natura lor (dupa tipul de activitate) :
    a)-cheltuieli de exploatare;
    b)-cheltuieli financiare;
    c)-cheltuieli extraordinare.

O prima analiza structurala a cheltuielilor se face astfel :
Ch = Ch e + Ch f + Ch ex, unde:
Ch = cheltuieli totale    ;   
Ch e = cheltuieli de exploatare;
Ch f = cheltuieli financiare;
Chex = cheltuieli exceptionale.

Corespunzator cheltuielilor, exista veniturile :
V = Ve + Vf + Vex,   unde:
V = venituri  totale;         
Ve = venituri de exploatare;
Vf = venituri financiare;   
Vex = venituri exceptionale.

2) - Dupa comportamentul lor fata de volumul productiei :
a)-cheltuieli variabile = acele elemente de cheltuieli care se modifica odata cu variatia volumului de activitate (de productie).

Exemple: a)-cheltuieli cu materiile prime si materialele; b)-cheltuieli cu salariile personalului direct productiv; c)-cheltuieli cu serviciile si lucrarile prestate de terti.       b)-cheltuieli fixe sau conventional constante = acele cheltuieli care nu se modifica odata cu variatia volumului de activitate. Exemple: a)-amortizarea mijloacelor fixe; b)-cheltuielile generale ale intreprinderii; c)-cheltuielile comune ale intreprinderii.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs analiza economica financiara - cheltuieli, productie". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: curs finanteanaliza economica
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...