Finantele publice

Incarcat la data: 11 Ianuarie 2012

Autor: tudor claudia

Pret: 80 credite

Numar pagini: 62

Tip fisier: zip

Marime fisier: 89515 kb

FINANTELE PUBLICE: CONCEPT, CONTINUT
ECONOMIC, FUNCTII SI ROL IN ECONOMIA DE PIATA

Conceptul de finante publice

Finantele publice reprezinta forma banesca a relatiilor economice, in procesul repartitiei produsului intern brut in vedrea indeplinirii functiilor statului.


Etimologig, notiunea de finante provine latinescul ,, fiare” sau ,, finis” prin care se desemneaza o actiune judiciara in legatura cu plata unei sume de bani. Notiunea  de ,,finance”  a fost folosita pentru prima oara in Franta in secolele XV-XVI, ea avand mai multe intelesuri si anume: sume de bani, resurse banesti, venit al statului, iar termenul ,, les finances echivala cu gospodaria publica, patrimoniul statului.


Notiunea de finante publice a evoluat de-a lungul timpului suportand schimbari multiple si profunde. In literatura de specialitate termenul de finante publice cunoaste mai multe acceptiuni. Astfel, unii specialisti considera ca finantele publice desemneaza ansamblul activitatilor desfasurate de sectorulpublic al economiei care presupune utilizarea reurselor financiare clasificate in mod traditional in doua categorii, de cheltuieli si de venituri, in timp ce altii considera ca acestea vizeaza banii publici si, prin extindere, achizitionarea, administrareasi utilizarea banilor publici.

 

Finantele publice sunt asociate intotdeauna cu statul, unitatile administrativ-teritoriale, cheltuielile, imprumuturile si datoria acestora. in concluzie, finantele publice reprezinta acel tip de relatii sociale, de natura economica, exprimate sub forma baneasca, aparute cu ocazia repartitiei produsului intern brut in legatura cu satisfacerea nevoilor membrilor colectivitatii.


Definitiile enuntate pun in evidenta trasaturile finantelor publice respectiv:
•    Sunt relatii cu caracter economic, intrucat ele apar in procesul formarii, repartizarii si utilizarii produsului social.
•  Apar in forma baneasca, deoarece in cadrul productiei de marfuri si al actiunii legii valorii, produsul de productie, reproductie si de circulatie a marfurilor, repartitia produsului social, relatiile de schimb, retribuirea muncii, precum si relatiile dintre agentii economici sau dintre acestia si persoanele fizice, se exprima prin intermediul banilor, in cadrul unor relatii banesti. Notiunea de finante publice sau relatii financiare nu poate fi confundata cu cea de bani sau relatii banesti. Banii reprezinta o marfa, iar finantele sunt relatii de constituire, repartizare si utilizare a mijloacelor banesti.
•    Sunt relatii fara echivalent, adica nu presupun in mod necesar o contraprestatie directa din partea subiectului beneficiar al mijloacelor banesti.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Finantele publice". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: FINANTERelatii economicefinantele publice
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan